Cum vor fi notați elevii în noul an școlar / Ministrul Cîmpeanu aduce lămuriri

Cum vor fi notați elevii în noul an școlar / Ministrul Cîmpeanu aduce lămuriri
Foto: Guvernul României / Facebook

Vacanța elevilor a ajuns la final, căci de luni aceștia vor reveni în bănci, la startul unui nou an școlar care debutează cu multe necunoscute.

Fără semestre și fără teze, cu cinci module de învățare și o singură medie finală la fiecare disciplină: acestea sunt coordonatele anului care stă să înceapă și despre care ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut ultimele precizări, care să vină în ajutorul părinților, elevilor și profesorilor, aflați și ei într-o situație fără precedent.

Noul an școlar, noi provocări, noi reguli

Anul școlar 2022-2023 debutează cu noi reguli în ceea ce privește evaluarea și notarea elevilor, care nu vor mai primi note și calificative ca până acum. Cum structura a fost schimbată și s-a renunțat la semestre, aceștia nu vor mai avea două medii, ci una singură, calculată din notele obținute de-a lungul celor cinci module.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut ultimele precizări înainte de ziua de luni, fiind convins că schimbările pe care le-a propus și implementat vor fi în avantajul elevilor, care vor îndrăgi mai mult școala, dar și a profesorilor, care vor fi mai relaxați, scrie Digi24.

Când se vor acorda notele

Întrebat despre procesul de notare, Cîmpeanu a afirmat că nu impune niște reguli clare în ceea ce privește perioadele de notare, iar această decizie va rămâne strict la latitudinea profesorilor, care vor avea libertate mai mare ca oricând.

„Dorim să lăsăm la latitudinea profesorilor și a școlilor o libertate mult mai mare, evident că lăsăm profesorilor libertatea de a se organiza. Acum avem module de învățare. Eu sunt convins că fiecare profesor responsabil – și sunt foarte mulți profesori responsabili și devotați – știu foarte bine să își facă evaluarea la propria disciplină, ritmic și oricum, la finalul fiecărui modul. Ce se solicită prin regulamentul de organizare și funcționare este o verificare sumativă la finalul anului școlar. Până atunci, există, prin dezbaterea cu partenerii de dialog social – elevi, părinți, profesori -, obligativitatea de a avea un număr minim de note, „n” + 3, unde „n” este numărul de ore alocat săptămânal. Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note pe parcursul anului. Asta presupune o evaluare ritmică. Dacă ai 5 module de învățare, a se citi 5 perioade de cursuri, orice profesor va ști să-și repartizeze această evaluare în așa fel încât să se facă în mod natural”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei menționate anterior.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`