Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. În ce orașe va ninge

Publicat: 01 11. 2024, 09:57
Foto: Freepik

Vom spune adio temperaturilor calde de toamnă, iar iarna se pregătește să se instaleze în România. După o vară cu temperaturi mult prea mari, iarna se anunță a fi friguroasă, cu episoade de ger în toată țara.

Va fi o iarnă lungă

Specialiștii spun că iarna va dura mai mult decât de obicei, va începe din noiembrie și se va încheia în martie. Chiar dacă nu va fi extrem de aspră, vor fi episoade de ger în toată țara. Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a transmis că vom resimți o răcire accentuată, dar nu este garantat că va ninge atât de mult la altitudini mai joase, ca în București sau zonele de câmpie, conform Cancan.

Cât despre vremea de sărbători, în zonele de munte se va așterne un strat de zăpadă, iar turiștii care plănuiesc să își petreacă sărbătorile de iarnă în Brașiv vor putea să se bucure de schi, snowboard sau săniuș. Dar, Bucureștenii este posibil să nu aibă parte de prea multă zăpadă de Crăciun, chiar dacă temperaturile este posibil să fie scăzute.

„Pe de o parte, vorbim despre posibilitatea unor temperaturi în general apropiate de normalul climatologic și un regim al precipitațiilor de asemenea, ceea ce ar însemna că în fiecare din lunile următoare am putea avea, în medie, cantități de precipitații între 30 și 60l/m². Pe de altă parte, primele fenomene de iarnă noi le-am avut deja, pentru că au fost primele ninsori la munte, au fost primele dimineți cu temperaturi sub 0°C, nu doar în zonele depresionare”, a transmis Florinela Georgescu, director ANM.

Crăciun fără zăpadă în zonele de câmpie

Iarna se va instaura, treptat, în zonele montane, dar locuitorii orașelor de câmpie nu vor avea parte de așa multă zăpadă, ci doar de temperature scăzute. De Crăciun, în București sunt slabe mici de a ninge, dar cei care sunt în căutarea zăpezii pot merge la munte pentru a se bucura de sezonul rece așa cum se cuvine.

Aceste schimări ale iernii sunt consecințetele încălzirii globale, efecte care se resimt și vara, când temperaturile sunt mult mai ridicate decât cele normale, dar și toamna care este din ce în ce mai caldă.