Cum va evolua valul de căldură în weekend și săptămâna viitoare. Elena Mateescu, ANM: În același timp, vorbim și de fenomene de instabilitate (VIDEO)

Cum va evolua valul de căldură în weekend și săptămâna viitoare. Elena Mateescu, ANM: În același timp, vorbim și de fenomene de instabilitate (VIDEO)
Foto: Pixabay.com

Directoarea ANM, Elena Mateescu, a oferit detalii despre evoluția valului de căldură, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a menționat că în mai multe zone din țară vor fi prezente și fenomene de instabilitate.

Elena Mateescu (ANM), pe B1 TV, despre evoluția valului de căldură

„(Vineri, n.r.) rămâne în continuare atenționarea meteorologică de Cod galben în vigoare pentru că valul de căldură se va menține în jumătatea sudică a țării. Maximele se vor situa între 33-37 de grade și indicele disconfort termic va atinge și va putea depăși pragul critic de 80 de unități. Sâmbătă, într-adevăr, putem să vorbim de o intensificare a valului de căldură în special în partea de sud și sud-est, unde va fi caniculă în continuare, cu maxime cuprinse între 33 până la 40 de grade și disconfort termic foarte ridicat, luând în considerare posibilitatea ca pragul indicelui temperatură-umezeală să depășească, de asemenea, 80 de unități”, a spus Elena Mateescu.

„În același timp, vorbim și de fenomene de instabilitate și mâine, în special în Banat, în sudul Crișanei și al Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei sau în zona Carpaților Meridionali, unde este posibil să mai consemnăm averse torențiale, cu valori ale cantităților de apă cuprinse între 25-35 l/mp pe secvențe scurte de timp și rafale în general de 60-80 de km/h, iar pentru ziua de sâmbătă, de asemenea, vorbim de înnorări accentuate pe arii extinse, intervale în care, prin acumulare, cantitățile de apă pot depăși 20-25 de l/mp, izolat 40-50 l/mp, dar și intensificări ale vântului, vijelii pe parcursul ploilor”, a adăugat directoarea ANM.

„Dacă duminică o să observăm o ameliorare în ceea ce privește valorile de temperaturi, adică o scădere ușoară până la cel mult 35 de grade, cu 33 în Capitală, de asemenea, luni, același ecart, între 28 până la 36 de grade, ei bine, de marți valul de căldură va continua să se intensifice astfel încât este posibil să vorbim din nou de valori apropiate de 38-39, poate chiar 40 de grade la umbră”, a mai spus Elena Mateescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`