Cum va ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România, în contextul coronavirusului

Cum va ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România, în contextul coronavirusului

Lumina Sfântă sau focul haric, minune care se întâmplă în fiecare an laBiserica Sfântului MormântdinIerusalimînSâmbăta Mare, ziua dinainteaPaşteluiOrtodox, ajunge și anul acesta în bisericile din toată lumea, chiar dacă pandemia de coronavirus îi va ține pe oameni în case.

Care este procedura de luare a Luminii Sfinte de la Iersusalim în noaptea de Paște

Știm de generații întregi că Lumina Sfântă, miracolul Ortodoxiei, se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer.

După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor pentru a nu exista bănuieli asupra aprinderii Luminii Sfinte.

Potrivit tradiției, Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi intră în „Capela Îngerului”, însoţit de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi se roagă în fața lespedei.

Mulțimea aflată în biserică poate vedea o lumină precum un fulger. Este Lumina Sfântă care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.

Lumina ajunge la lespedea unde se roagă Patriarhul. El ia lumina, cu care aprinde mănunchiuri de câte 33 de lumânări, și iese pentru a o împărtăși credincioșilor.

Delegații de patriarhi din toate țările o duc mai apoi credincioșilor din țările lor.

Anul acesta, din cauza coronavirusului, ceremonia de împărțire a Luminii Sfinte de la Ierusalim nu va mai fi la fel

În Sâmbata Mare, la Biserica Sfântului Mormânt se vor afla aproximativ 15 persoane, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, care vor transporta Sfânta Lumina către Aeroportul Ben Gurion în lampi speciale, sub escorta forțelor de poliție.

Delegațiile religioase ale Bisericilor Ortodoxe din diferite țari vor aștepta pe Aeroportul din Tel Aviv, dar nu vor coborî de la bordul aeronavelor, pentru a respecta măsurile de carantină impuse de statul Israel.

Ceremonia pogorârii Luminii Sfinte la Ierusalim, în anul pandemiei de coronavirus, transmisă în direct

Întreaga ceremonie a pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt dinIerusalimva fi transmisa, ca și pâna acum, în direct de televiziuni și online.

România, în carantină în Noaptea de Înviere, din cauza coronavirusului. Cum va ajunge Lumina Sfântă la oameni

România se află în carantină în aceste zile, iar credincioșii nu vor putea ieși la Biserică pentru a lua Lumina Sfântă.

Patriarhia Română a anunțat că slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi făcute doar de preoți, fără credincioși.

Astfel, de Florii, ramurile de salcie binecuvântate vor ajunge în casele credincioșilor care solicită asta cu ajutorul voluntarilor.

De asemenea, Spovedania și Împărtășania se vor săvârși de către preot acasă. Omul Domnului merge la cei care îi solicită acest lucru, echipat corespunzător pe timp de pandemie.

Voluntarii vor distribui Paște și Lumina Sfântă de la Ierusalim credincioșilor care solicită acest lucru

Credincioșii vor putea lua pâinea binecuvântată după ce preoții o vor stropi cu agheasmă și vin, o vor ambala igienic în pachete închise, iar în zilele de vineri și sâmbătă, 17 și 18 aprilie, o vor distribui credincioșilor, în locuri specialamenajateîn afara lăcaşurilor de cult.

Patriarhia Română precizează că pentrucredincioșii vârstnicişi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari.

De asemenea, Patriarhia Română precizează că Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în data de 18 aprilie, așa cum spune tradiția, și va fi distribuită la Aeroportul Otopeni către parohii, care, prin voluntari, o vor distribui la rândul lor doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței.

În Noaptea de Înviere se iese pe balcon pentru a rosti “Hristos a Înviat!”

“Slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor.”, arată BOR, care îi îndeamnă pe oameni să iasă pe balcon cu candela aprinsă și să rostească “Hristos a înviat!” și “Adevărat a înviat!”

În ziua de Paște, preotul va sluji, dar fără credincioși.

“Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor ca starea aceasta de grea încercare cauzată depandemiaactuală să înceteze cât mai curând!”, conchide Patriarhia Română.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`