Cum trebuie să tai ceapa, de fapt, fără să plângi. 5 metode de care nu știai

Cum trebuie să tai ceapa, de fapt, fără să plângi. 5 metode de care nu știai
Foto simbol: Pixabay

Cum trebuie să tai ceapa, de fapt, fără să plângi. 5 metode de care nu știai și care îți vor fi de mare folos în bucătărie.

Cum se numește enzima care te face să plângi

Ceapa este o legumă sănătoasă și foarte bogată în vitamine și antioxidanți, însă are și câteva dezavantaje. Unul dintre acestea este faptul că are un miros puternic și te face să plângi, în momentul tăierii eliberându-se o enzimă numită alliinaza.

Brian Chau, om de știință în industria alimentară și analist de sisteme alimentare, susține că pe lângă această substanță se mai eliberează alți compuși cunoscuți sub numele de sulfoxizi de cisteină. Ulterior, se produce un gaz volatil numit propantiol S-oxid.

Din păcate, acesta creează o senzație de arsură la nivelul ochilor și determină activarea glandelor lacrimale. Pentru a scăpa de această situație neplăcută e foarte important să tăiem ceapa ținând cont de câteva sfaturi.

Trucuri pentru a scăpa de lacrimi

Depozitează ceapa la frigider cu 10 – 15 minute înainte de a o tăia. În felul acesta aerul rece va împiedica să se elibereze gazul pe care îl conține și care duce la lăcrimare. Leguma trebuie tăiată imediat cum este scoasă de la rece.

Pune ceapa într-un castron cu apă după ce ai curățat-o de foi și ai tăiat-o. Metoda este utilă și pentru instrumentul de tăiat care se pune în apă rece sau în oțet. E bine ca cuțitul să fie rece, e important să le evitați pe cele zimțate.

Bucătarii obișnuiesc să îndepărteze mustățile și cojile prima oară și să lase la urmă codița. Umple un recipient cu apă și ține-l aproape de tocător până termini de tăiat ceapa. Bucătăria trebuie să fie bine ventilată.

O altă metodă utilă atunci când te apuci de tăiat ceapa este să mesteci gumă. Efectul care se produce ar trebui să contracareze senzația de arsură de la nivelul ochilor. De asemenea, poți folosi ochelari de soare pentru o protecție mărită.

Un truc care dă, de asemenea, rezultate este mestecarea unui colț de pâine. Păstrează acest aliment între dinții din față și ține buzele ușor deschise. În felul acesta pâinea va absorbi acel gaz înainte de a intra în contact cu ochii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:57 - „Cadoul” care l-a costat 73.000 de lei pe un pensionar din Bacău. Metoda folosită de cele trei femei, care l-au lăsat pe bătrân fără bani
17:45 - Nicolae Ciucă: Marea Neagră trebuie să rămână liberă și deschisă. Am cerut o strategie a SUA
17:42 - Pensia pe care trebuie să o aibă un român, ca să primească un ajutor de 250 de lei, în luna octombrie
17:33 - Biserica Ortodoxă Română sărbătorește 17 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel. Cum se va desfășura ceremonia
17:30 - Mircea Fechet: Verificăm constant debitul Dunării și zonele în care riscul de inundații este crescut. Vom verifica 1.200 de km de diguri
17:16 - Apele Române, precizări despre situația de pe Dunăre. Când va fi atins vârful maxim al viiturii și cât de mare va fi
17:05 - Oncologul din Suceava care lua șpagă pentru a trata bolnavii a fost condamnat definitiv. Ce pedeapsă a primit
17:03 - Nelu Tătaru, după ce analizele de sânge arată că vatmanul implicat în accidentul mortal luase, de fapt, o pastilă de răceală: „Aceste DrugTeste sunt acele teste care dau calitativ, nu cantitativ și care interferă cu o sumă de substanțe active” (VIDEO)
16:59 - B1 TV va difuza documentarul „America Alege: Harris Vs. Trump”, în premieră și în exclusivitate TV în România (VIDEO)
16:45 - Marcel Ciolacu cere o schimbare în ceea ce privește Agenția Națională Antidrog: „Tinerii care cad pradă traficului de droguri nu mai pot fi trataţi ca infractori”