Sezonul rece începe ușor să își facă simțită prezența, deși maximele din această perioadă au fost de 20 de grade Celsius. În această perioadă, vremea va fi din ce în ce mai schimbătoare, de aceea este important să ne pregătim din timp caloriferele.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să aerisim caloriferele. În cazul în care avem centrală proprie, aceasta trebuie oprită, iar ulterior trebuie să închidem și robineții tur și retur ai caloriferelor. Sub ștuțul aerisitorului trebuie pus un vas pentru a colecta apa, iar ulterior vom deschide și robinetul de aerisire, folosind o cheie sau o șurubelniță.
După ce apa începe să curgă lin din calorifere, înseamnă că s-a eliminat tot aerul din acestea. Următorul pas este să închidem robinetul de aerisire și să deschidem și robinetul tur, conform click.ro.
Caloriferele trebuie curățate periodic, atât prin interior cât și prin exterior, pentru a ne asigura că nu este nimic înfundat. Atunci când vine vorba de curățarea pe interior, trebuie să ne asigurăm că am aerisit caloriferele și că instalația este golită de apă.
În interiorul caloriferului trebuie introdusă o soluție de curățare specială, alături de apă, după care îl vom goli complet. Dacă este nevoie, acest pas poate fi repetat. Caloriferele din fontă sunt cel mai greu de curățat, în timp ce acelea din aluminiu pot fi întreținute mai ușor.
Înainte de sezonul rece, trebuie să ne asigurăm că presiunea apei este normală. Atunci când caloriferele sunt reci, presiunea trebuie să fie cuprinsă între 1 și 1,5 bari, în timp ce valoarea maximă este de 2,5 bari, când sunt calde. În cazul în care nu se respectă aceste valori, există riscul să fie scurgeri.