Cum trebuie să depozitați bulbii florilor din grădină în luna octombrie, pentru a nu îngheța. Secretul cunoscut doar de grădinari

Publicat: 30 09. 2024, 16:11
Foto simbol: Pixabay

Grădinarii se pregătesc deja pentru venirea iernii și au început să îngrijească plantele și să le protejeze de acea perioadă rece. Protejarea plantelor de frig începe în perioada în care temperaturile ating zero grade Celsius, iar mai multe categorii de plante rezistă cu greu la temperaturile joase.

Cum pot fi protejați bulbii de îngheț

Plantele din grădină cu rădăcini de tip bulb, tuberculi sau rizomi (precum gladiolele, daliile, begoniile și cana) trebuie scoase din pământ înainte de primul îngheț. După dezgropare, rădăcinile trebuie curățate bine de pământ și lăsate câteva săptămâni într-un loc cald, bine aerisit și uscat, până când se usucă complet și pot fi depozitate în recipiente aerisite. Deși nu necesită udare, este important să se verifice lunar și să se elimine eventualele urme de mucegai, conform click.ro.

Pe lângă plantele cu bulbi și plantele perene fac parte din categoria celor care nu supraviețuiesc înghețului. Exemple de astfel de plante includ crizantemele, agavele americane, agapanthus, planta curry (Helichrysum italicum), citronella (Pelargonium citrosum), leandrul, laur (sau trompeta îngerilor – Brugmansia), bougainvillea, abutilonul, callistemonul, cassia, citricele, pomul de aur (Aucuba japonica) și aloe vera. Înainte de venirea iernii, plantele perene pot fi mutate în ghivece și păstrate în interior. Primăvara, când vremea se încălzește, acestea pot fi readuse în grădină.

Cum se pregătește grădina pentru sezonul rece

Grădinarii experimentați ne sfătuiesc să împrăștiem un strat generos de îngrășământ pe sol pentru a menține temperatura constantă și a proteja plantele. Este recomandat ca îngrășământul să fie aplicat după primul îngheț.

În timpul iernii, gazonul din curte trebuie tuns și fertilizat. Plantele sensibile pot fi afectate în timpul iernii de sarea folosită pentru dezghețarea trotuarelor și aleilor. Pentru specii precum mărul ornamental (Malus spp.), brazii, molidul alb (Picea glauca) și diferitele soiuri de tisă (Taxus spp.), se recomandă construirea unui gard protector din plăci de plastic, care să le apere de substanțele dăunătoare.