O alimentaţie echilibrată nu trebuie să fie o utopie. Poţi să îţi transformi stilul de viaţă pas cu pas şi să începi chiar cu lista de cumpărături. Atunci când ai în casă alimente hrănitoare, va fi mult mai uşor să pregăteşti reţete nutritive şi gustoase fără bătăi de cap.
Iată ce trebuie să conţină o listă de cumpărături completă pentru o alimentaţie echilibrată:
Fructe
Fructele sunt o sursă minunată de fibre, dar mai au un avantaj deosebit şi anume că au un conţinut ridicat de zaharuri prezente în mod natural. Mai exact, reprezintă o super alternativă la dulciurile din comerţ. Produsele dulci din comerţ conţin cantităţi foarte mari de zahăr rafinat, lucru ce nu aduce niciun beneficiu organismului tău, dimpotrivă. Consumul de zahăr rafinat în cantităţi mari poate chiar să dăuneze sănătăţii.
O alimentaţie echilibrată nu înseamnă să renunţi la gustul dulce, ci să găseşti cele mai bune soluţii. Fructele sunt o alegere excelentă pentru a-ţi satisface pofta de dulce, dar şi pentru a îndulci alte preparate.
Dacă nu ai timp să cumperi mereu fructe proaspete, atunci soluţia o reprezintă fructele congelate. Poţi păstra câteva pungi de fructe congelate pentru a le folosi la prăjituri, terciuri, budinci sau chiar pentru a le servi ca atare. Găseşti o varietate mare de fructe congelate pe piaţă, de la soiuri exotice şi până la soiuri româneşti.
Trebuie să ştii ca fructele congelate nu îşi pierd proprietăţile, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji că acestea conţin mai puţini nutrienţi comparativ cu cele proaspete. Acest lucru este valabil de obicei pentru toate tipurile de produse congelate.
În cazul în care preferi să cumperi mereu fructe proaspete, învaţă să le depozitezi corespunzător. Acestea se pot păstra atât în cămară, cât şi la frigider, în funcţie de cum le vei prepara, de soiul lor, dar şi de cât de repede vrei să le consumi. Dacă acestea vor sta în frigider, asigură-te că le găseşti un loc în sertarul special creat pentru fructe şi legume.
Legume
Legumele nu sunt prea bogate în calorii, cu câteva excepţii, cum ar fi cartofii. În general, dacă alegi legume precum roşia, ţelina, castravetele, morcovul, ardeiul gras sau dovlecelul, acestea vor fi o sursă minunată de micronutrienti. Legumele sunt bogate în vitamine şi minerale, pe care este cel mai bine să le luăm din alimentaţie, nu din suplimentele alimentare.
De aceea, nu uita să adaugi pe lista ta de cumpărături legumele, mai ales dacă îţi doreşti o dietă zilnică sănătoasă.
Carne slabă
Carnea slabă nu ar trebui să lipsească de pe lista de cumpărături, asta dacă nu urmezi un regim vegan sau vegetarian. Carnea slabă este o sursă foarte bună de proteine şi este săracă în grăsimi. Asta înseamnă că nu îţi va influenţa foarte tare numărul de calorii zilnic, mai ales dacă ai obiective precum recompoziţia corporală.
Pește
Dacă urmezi o dietă pescetariană, atunci adăugă pe lista de cumpărături peşte proaspăt, din surse de încredere. Poţi alege somon, tilapia, ton, cod, somn sau salău. Prepară-l corect, niciodată în baie de ulei, ci la cuptor, la air-fryer sau la grătar. Nu este o idee bună să consumi pește zilnic, ci este suficient să îl introduci în dieta ta de câteva ori pe săptămână.
Lactate de calitate
Dacă alegi să consumi lactate, atunci optează pentru produse de calitate. Acestea sunt bogate în proteine, dar şi în minerale, precum calciul sau fosforul. Consumă lapte integral, brânză de vaci nu foarte grasă, dar şi alte brânzeturi precum telemeaua sau brânza măturată, în cantităţi mici dacă au un conţinut ridicat de grăsime.
În cazul în care nu consumi lapte, atunci trebuie să ştii că există alternative foarte bune, precum laptele vegetal. Laptele de soia, migdale, orez sau ovăz îţi poate fi de ajutor pentru reţetele unde ai nevoie de lapte, de la prăjituri şi până la terciuri sau reţete de paste. Găseşti pe piaţă nu doar lapte vegetal, ci şi brânzeturi, creme tartinabile şi smântână de origine vegană.
Cereale integrale
Cerealele integrale nu pot lipsi de pe lista de cumpărături alături de pseudocereale, alternativa fără gluten la acestea. Include pe lista ta de cumpărături orezul, ovăzul, hrişca, bulgurul sau quinoa, dacă îţi doreşti surse excelente de carbohidrati, pe care le poţi prepara într-o mulţime de moduri.
Alternative vegane
Dacă nu consumi carne şi nici ouă, atunci este absolut necesar să găseşti surse vegane de proteină. Vestea bună este că ai de unde alege. Poţi include pe lista de cumpărături leguminoase precum năutul, lintea sau fasolea albă. De asemenea, brânza tofu, seminţele de chia, soia şi nucile reprezintă şi ele super surse de proteină.
Nu uita să treci pe lista ta de cumpărături fructe, legume, carne, pește, cereale integrale, lactate sau alternative vegane, mai ales dacă vrei să faci schimbări pozitive în stilul tău de viaţă.