Parlamentul României a alocat în bugetul pe 2018 suma de 2 milioane de euro pentru românii din diaspora. Dacă facem un calcul simplu având în vedere că sunt 12 milioane de români în străinătate, rezultă 15 cenți pe cap de persoană, arată ziarulromânesc.de.
În tot acest timp, pentru cei 2 milione de minoritari s-a alocat un buget de 24 de milioane de euro, o diferență enorma față de cât primesc conaționalii noștri din afara țării.
Deputatul Constantin Codreanu (PMP), președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a făcut o declarație politică în care își manifestă revolta față de această decizie.
"Pentru anul 2017, Parlamentul României a aprobat un buget de 8 milioane de lei, echivalentul a mai puțin de 2 milioane de euro, pentru sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora. Această sumă a fost executată doar parțial. Românii de pretutindeni, din comunitățile istorice și diaspora emergentă, reprezintă circa 12 milioane de persoane.
În același timp, pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România au fost alocate 105 milioane de lei. Această cifră a fost suplimentată de Guvern cu 5 milioane 250 de mii de lei, ridicându-se la 110 milioane 250 mii de lei, adică peste 24 milioane de euro. Cetățenii minoritari de origine neromână reprezintă circa 2 milioane de persoane, iar asociațiile lor beneficiare sunt doar 18.
Strict statistic, unui etnic neromân din România i-au fost alocați în medie 55,12 lei (circa 12 euro – n.r.), iar unui român de pretutindeni – 0,66 lei de la buget, (circa 15 cenți – n.r.), ceea ce face un raport de 83,5 la 1, în favoarea etnicilor neromâni din România și în defavoarea cetățenilor și etnicilor români de peste hotare.
Tradus pe înțelesul tuturor, acest raport ne spune că ceea ce un minoritar primește de la statul național român în doar un singur an, un român din diaspora sau din comunitățile istorice din jurul țării primește abia în 83,5 ani, mai mult decât într-o viață de om.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este cel mai mic ca număr de personal, cel mai discriminat și cel mai subfinanțat minister, sub nivelul multor departamente sau agenții", a precizat deputatul.