Cum sunt mințiți oamenii că testele pentru coronavirus sunt mult mai scumpe în România decât în Germania. Diferența dintre testele COVID-19 și cele pentru anticorpi (FOTO)
Tot mai multe date false sunt răspândite în contextul epidemiei de coronavirus. Weekendul acesta, pe Facebook s-a distribuit intens informația că în România testele pentru coronavirus sunt mult mai scumpe decât în Occident. O postare ce avea atașată o factură a devenit virală. Spiritele s-au inflamat și mulți oameni și-au arătat revolta. Numai că acela nu era un test pentru coronavirus, ci un test pentru anticorpi.
Fake news cu teste pentru coronavirus
„Îmi explică și mie cineva de ce în Germania un test Covid costă numa’ 18.74 € iar în România costă în jur de 60€?”, s-a întrebat un utilizator Facebook, atașând imaginea unei facturi din Germania ce părea a fi pentru un test pentru coronavirus.
Postarea a strâns peste 3.600 de distribuiri și aproape 150 de comentarii, mulți oameni exprimându-și revolta că în România aceste teste sunt mai scumpe decât în Germania.
Numai că testul în cauză nu era pentru SARS-CoV-2, ci pentru depistarea anticorpilor.
În Germania, un test pentru anticorpi costă 18 euro, iar în România până într-o sută de lei. Testul pentru coronavirus ajunge în Occident, în sistemul privat, la 200 de euro, iar la noi depășește 60 de euro.
Unii utilizatori Facebook au denunțat informația falsă în comentarii.
„O testare in Germania este 140 de euro in imagine este vorba de o cu totul alta situatie”, a scris unul dintre ei.
„18,74 euro este costul pt testul rapid , nu cel de 48 de ore”, a scris un altul.
Metoda de diagnosticare a infecției COVID-19 este testarea RT-PCR. Testul pune în evidență prezența virusului în secrețiile recoltate de la pacienți. În schimb, testele serologice pot confirma sau infirma prezența anterioară a infecției. Primele sunt mai scumpe decât celelalte.
Raed Arafat: Suntem sub o formă de atac hibrid
De altfel, joi, secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru B1 TV, că tot mai multe informații false circulă în toate mediile și că s-au intensificat campaniile de dezinformare în contextul epidemiei de coronavirus.
Arafat a precizat că aceste campanii sunt bine gândite, în funcție de categoriile de persoane pe care le țintește. Scopul lor este ca oamenii să nu mai vadă cât de periculos este coronavirusul și să-și piardă încrederea în autorități.
„Indiferent cine finanțează aceste campanii, nu pot să spun decât că sunt oameni care fac rău românilor. E și intern și extern. Suntem sub o formă de atac hibrid.
Aceste mesaje gândite bine și gândite, îmi pare rău s-o spun, de firme care au în ele oameni care au studiat acest lucru. Cine a gândit aceste mesaje chiar, dacă le-au gândit bine, au făcut foarte rău. Mesajele lor poate că au participat la uciderea unor pacienți care nu au crezut până nu au pățit-o.
Deci sunt mesaje foarte bine gândite, ca să acapareze anumite grupuri. Sunt și mesaje făcute pentru oamenii mai simpli. Pentru tineri merg pe linia libertății, unde ți se spune de sclavie, de botniță, altora li se spune de aspectele economice. Pe fiecare grup sunt mesaje țintite”, a declarat Raed Arafat, pentru B1 TV.