Cum și-au finanțat parlamentarii campaniile: "Metodele s-au sofisticat. Dacă nu scăpăm de genţile de bani, ne ajută DNA-ul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a dezvăluit, în emisiunea „Ultimul Cuvânt” de pe B1 TV, că alegerile prezidențiale din 2014 au costat 9,6 milioane de lei, arătând că România are o problemă cu finanțarea partidelor. Acesta susține finanțarea partidelor de la buget, apreciind că astfel nu se vor mai fura bani în campaniile electorale.
Jurnaliștii de la Gândul fac o analiză completă a practicii “mersului cu geanta plină de bani la sediile de partid”. Acest fenomen “pare un soi de mit urban pentru politicieni, chiar dacă așa reiese din referatele procurorilor.”, se arată în articolul sursei citate.
„Eu nu am văzut aşa ceva, dar sunt convins că e o practică, fenomenul există peste tot. Vine afaceristul corupt la sediul de partid, toarnă banii, pentru ca mai apoi să obţină după aceea diverse contracte. Eu mi-am finanţat campaniile din buzunarul meu, m-a costat benzina şi nişte pliante mici”, descrie deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru mecanismul.
Parlamentarii susțin că, cel puţin în cazul lor, banii pentru campania electorală au fost curaţi, iar pentru unii au venit din împrumuturi la bancă sau chiar la CAR (Casa de Ajutor Reciproc), nicidecum de la oameni de afaceri.
„Metodele s-au sofisticat în a face politică şi a câştiga alegeri, s-a ajuns la spectacole de zeci de mii de euro, la pachete. ..”, susţine viceliderul grupului de senatori PSD-UNPR, Haralambie Vochiţoiu.
Întrebat dacă el a fost „victima” unui om de afaceri, care să-i propună finanţarea campaniei, senatorul spune că partidul pe listele căruia a candidat în 2012, adică PPDD, era atât de mic şi de necunoscut, încât a fost nevoie să-şi caute singur finanţare.
„Noi ne-am făcut CAR-uri, eu am două credite, unul la CAR la mineri şi un împrumut bancar. Noi nu eram vedete, nu aveam acces la bani publici. Trebuie să recunosc, m-am dus eu la câţiva afacerişti să-i rog să mă sponsorizeze, dar mi-au zis >. Am auzit că au fost anumite firme, cu cifră de afaceri preponderent dezvoltată din afaceri cu statul, iar oamenii aceia au susţinut campanii electorale. Am auzit, dar nu ştiu, la mine n-a venit nimeni nici cu 100 de euro”, susţine el.
deputatul PMP Clement Negruţ spune că banii negri din campaniile electorale nu există. Deputatul susţine că s-a finanţat singur în campanii, cu banii “strânşi în patru ani de mandat”, plus refinanţarea unui credit. “Dacă vă zic, în 2008, am pus-o şi pe soacră-mea să ia un credit”, se amuză deputatul.
Întrebat de jurnalişti, în 2013, cum comentează declaraţia fostului ministrul Fenechiu, care ar fi susţinut că în campaniile electorale nu se folosesc doar „bani albi”, premierul Victor Ponta a sugerat, voalat, acelaşi lucru. „Şi este o surpriză generală, sunteţi şocaţi de acest lucru! Nu vreţi totuşi să fim mai puţin ipocriţi?”