Cum se vor calula pensiile și care este sursa banilor pentru creșterea acestora, în 2024? Florin Spătaru (PSD): Nu e cazul să mărim în continuare taxele și impozitele pentru mediul privat și pentru populație (VIDEO)

Cum se vor calula pensiile și care este sursa banilor pentru creșterea acestora, în 2024? Florin Spătaru (PSD): Nu e cazul să mărim în continuare taxele și impozitele pentru mediul privat și pentru populație (VIDEO)
Sursa foto: Shutterstock

Florin Spătaru (PSD) a avut o intervenție în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre cum va fi aplicată legea pensiilor și care e sursa banilor pentru majorarea pensiilor care va avea loc anul viitor.

„Avem o lege care a fost aprobată în Guvernul României și care urmează să fie votată în Parlament, care va duce la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, vorbim de pensiile contributive,și care din raționamente tehnice ar putea fi aplicat începând cu data de 1 septembrie 2024 pentru că după aprobarea acestei legi, platforma, aplicațiile pe care Casa Națională de Pensii le are trebuie modificate corespunzător, trebuie făcute simulări, calcule în așa fel încât să putem să avem la 1 septembrie toate pensiile recalculate. Avem o lege în vigoare care spune că în fiecare an pensiile vor trebui indexate cu rata inflației. Rata inflației din 2022 este de 13,8%, deci începând cu 1 ianuarie vom avea pensiile majorate cu 13,8%, vorbim de pensiile contributive, urmând ca ulterior fiecare în funcție de calculul care va rezulta din noua formulă de calcul pensiile contributive începând cu data de 1 septembrie vor crește variat în funcție de data la care fiecare persoană a ieșit la pensie și noile condiții de calcul.

În afară de cele 13,8, avem o formulă de calcul. Mă aștept ca Parlamentul să nu modifice acea formulă de calcul și atunci vom avea câteva elemente cheie în funcție de numărul de ani de activitate, de perioada de contribuție, de numărul de ani care depășește perioada standard de contribuție, 25 de ani pentru femei și 35 de ani pentru bărbați. Avem un coeficient suplimentar. Pentru fiecare persoană în parte vom avea creșteri de la 0% pentru că unele dintre pensii, pe noua formulă, s-ar putea să fie mai mare, nu se vor tăia acele pensii, ci vor rămâne la același nivel și pe baza indexărilor ulterioare, aceste indexări nu se vor aplica până când vor ajunge în aceeași formulă de calcul sau, în alte cazuri, vorbim de niște creșteri pentru că la unele dintre pensii nu s-a aplicat acel coeficient 1,41 și acolo vorbim de creșteri suplimentare. Cât va fi impactul, este calculat de Ministerul Muncii, acel impact pe 2024 va fi de 10 miliarde de lei, iar impactul privind această creștere cu 13,8%, rata inflației,  ar fi vorba de 20 miliarde de lei. Impactul bugetar pe 2024 va fi de  25 sau 30 de miliarde de lei.

Din punctul meu de vedere, în 2024, nu e necesar să avem creșteri de creșteri de taxe și impozite. Știm că nivelul de colectare a taxelor în România este la 26% din PIB. Media europeană este la 36. Știm bine că avem o mare problemă în colectarea acestor taxe. Faceți un calcul la PIB-ul României actual de 1571 de miliarde de lei, 10 % diferență și o să vă iasă o sumă de aproximativ 150 de miliarde de lei. Despre ce vorbim? Despre ce creștere a bugetului vorbim pentru pensii, de 30 de miliarde? Dacă numai o parte din aceste sume vor fi colectate suplimentar prin digitalizarea ANAF, cu siguranță, printr-o mai bună colectare, prin punerea în funcțiune a întregului mecanism pe care ANAF-ul îl are să colecteze aceste taxe, vom avea acești bani. Nu e cazul să mărim în continuare taxele și impozitele pentru mediul privat și pentru populație. Din aceste optimizări, colectări și pachetul pe care l-am adoptat în octombrie, aplicabil în 2023 și 2024 vom avea bani suficienți.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)