Romanii sarbatoresc Sfantul Andrei in fiecare an, pe 30 noiembrie. Aceasta e o zi plină de traditii in care magia se imbina cu realul.
Una din traditii este punerea graului la incoltit asa ca iată care sunt pasii pentru a implini acest ritual de prosperitate.
In traditia folclorica si religioasa, graul este simbolul vietii care invinge moartea. Este si un simbol divin. Si, pentru ca Sfantul Andrei este o sarbatoare in care spiritele pasesc 24 de ore langa cei vii, graul se pune la incoltit dupa miezul noptii care precede ziua de Sfantul Andrei. Acest obicei e un preevestitor al belsugului in anul urmator, adica 2019.
Graul se pune la incoltit in casa, intr-un vas din lut sau sticla. Puteti folosi si un ghiveci pentru asta. Graul se pune la incoltit fie pe vata, pe pamant sau pe burete. Este important ca fiecare membru al familiei sa isi puna SINGUR graul la incoltit.
Fiecare isi va pune in vasul lui si il va uda, periodic, cu putina apa. Vasul cu graul pus la incoltit trebuie sa stea la lumina, obligatoriu. Il puteti tine pe pervazul geamului, la caldura. Este foarte bine daca sta aproape de calorifer, dar NU pe el. Caldura prea mare poate usca boabele.
Cu cat are mai multa lumina si caldura, cu atat graul va creste mai repede si mai bogat. E important sa fie udat si des, dar nu cu multa apa. Dupa ce graul a incoltit, boabele nu trebuie atinse sau mutate deoarece li se pot rupe germenii.
Traditia spune ca grâul aduce noroc si belsug celui care l-a pus. In functie de cum creste graul pus la incoltit de Sfantul Andrei, va avea sau nu noroc material, belsug si impliniri in anul urmator. Daca graul creste inalt si des, anul va fi bun si vom avea roade.