Începând din 15 ianuarie, pacienții cu boli cronice se pot programa online pentru vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare admite că autoritățile nu pot avea un control total în acest context, în sensul în care prim programarea facută online nu se poate verifica dacă o persoană este într-adevăr diagnosticată cu o boală cronică.
Întrebat cum se poate face dovada, prin programarea online, că persoanele respective suferă de boli cronice, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”Pacienții cu boli cronice, ideal trebuie să se programeze prin medicii de familie. În cazul în care nu au un medic de familie, se vor programa individual, asumând că cele declarate sunt conforme cu realitatea. (…) Nu putem să asigurăm 100% acest control”.
Pe 15 ianuarie începe în România a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19. În conferința de presă pe care a susținut-o marți Gheorghiță a dat detalii despre modul în care se vor putea face programările pentru vaccinare.
”Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center – aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot și spune, 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare, prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont și să înscrie până la maxim 10 persoane dintre aparținători, din familie. (…) Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcția de asistență socială sau, la fel, prin intermediul aparținătorilor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
În a doua etapă de vaccinare intră persoanele care suferă de următoarele boli cronice: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune. În aceeași categorie intră și pacienți transplantați, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de HIV cu consult medical prealabil, de lungă durata cu corticosteroizi.
Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie, iar timp de două săptămâni, în perioada sărbătorilor de iarnă, a bătut pasul pe loc. Pe 15 ianuarie începe a doua etapă a campaniei, însă deocamdată există extrem de multe neclarități legate de felul în care se va face programarea, de personalul din centrele de vaccinare sau de sursa de finanțare pentru organizarea și dotarea centrelor din țară. În plus, medicii de familie, unul dintre pilonii cheie în cadrul campaniei de vaccinare, reclamă lipsa informațiilor și riscul încărcării programului de lucru.