Cum să profiți la maxim de avantajele foliei pentru sere și solarii?
Pentru cine nu cunoaște domeniul agriculturii (cu toate ramurile pe care le cuprinde aceasta), nu are cum să aprecieze, la adevărata valoare, o folie sera de calitate premium, care poate să aibă mai multe avantaje decât ați fi crezut vreodată. Dacă doriți să profitați la maxim de avantajele acestui produs, atunci rândurile care urmează vin în ajutorul dumneavoastră. Cine știe, poate că vă veți gândi să porniți o afacere în acest domeniu sau poate veți dori să începeți să vă cultivați propriile legume, pe cont propriu, astfel încât să nu mai fiți dependenți de alimentele achiziționate din comerț, care sunt și scumpe și de calitate îndoielnică. Nu este greu deloc, trebuie doar să știți ce vă trebuie pentru a începe un astfel de proiect!
Cum începeți construcția unei sere / unui solar?
Terenul / spațiul construibil este important, așadar asigurați-vă că este bine pregătit și definit. Pe suprafața curată a acestui teren veți începe construcția solarului / serei. Scheletul se poate realiza din țevi de fier sau PVC, în funcție de preferințe și de buget, după care urmează acoperirea acestuia / acesteia cu o folie profesională, opacă, ce va permite luminii să ajungă la plante, fără a permite razelor UV să afecteze frunzele acestora. Folia de protecție poate fi amplasată astfel încât să fie demontată parțial sau total pe o anumită perioadă a zilei, indiferent de sezon, pentru a permite aerului să circule și în interior. Fiind un produs rezistent și special creat pentru a face față capriciilor vremii, aceasta poate fi înlocuită doar o dată la câțiva ani, în funcție de gradul de uzură pe care îl prezintă aceasta.
Pentru suprafețele medii și mari, este extrem de recomandată instalarea unui sistem de irigatii și / sau sistem de încălzire (opțional), pentru a asigura temperaturi constante în interiorul serei / solarului și o umiditate potrivită a solului. Sistemele de irigare prin picurare sunt printre cele mai populare, deoarece acestea distribuie uniform apa la rădăcinile plantelor, fără a face risipă de resurse (apa este absorbită în sol exact unde trebuie).
Semințele de legume le puteți achiziționa direct de la un producător. Asigurați-vă că acesta oferă garanție de germinare de până la 100% la ele. Sau, în cazul în care timpul nu vă permite, puteți cumpăra direct butași mici sau răsaduri de plante, pe care să le plantați în propria seră. Pentru a nu seca solul de elementele sale nutritive (consumate de legume), este recomandat să apelați la culturile prin rotație. Astfel, dacă la prima recoltă veți avea roșii și castraveți, la cea de-a doua recoltă este bine să vă orientați către alte legume (ardei, vinete, salată și așa mai departe). În acest fel, ajutați pământul și vă bucurați și de diversitate în același timp.
De ce să vă cultivați propriile legume și fructe?
Motivul principal este acela că știți că aveți parte de culturi sănătoase, netratate chimic, deci nu vă este pusă în pericol sănătatea. Mai mult decât atât, legumele vor avea un gust mult mai bogat și mai aromat, apropiindu-se mai mult de cele crescute la țară. De asemenea, acestea pot fi depozitate și păstrate pentru multe luni de zile și pot fi consumate în tot acest timp sub diferite forme (murături, supe, mâncăruri gătite, salate și așa mai departe).
Legumele congelate își păstrează aroma ca în prima zi și sunt la fel de nutritive, plus că nu există riscul ca acestea să se strice sau să mucegăiască, iar în ceea ce privește fructele, acestea pot fi la fel de bine congelate sau deshidratate, putând fi consumate oricând fără nici o problemă. Puteți investi și într-o mașină de deshidratat legume și fructe, dacă doriți să le depozitați mai rapid în cămară.
Trendul cultivării legumelor la oraș a luat amploare de aproximativ doi ani de zile, iar de atunci a tot crescut și a ajuns să fie printre preferintele românilor, care și-au dorit o schimbare în stilul lor de viață și o apropiere de natură, fără să cheltuiască mulți bani. Este o practică din ce în ce mai încurajată și de oamenii de știință și de psihologi, care ne recomandă mereu să echilibrăm stilul de viață cotidian cu viața socială și cu cea profesională (lucru din ce în ce mai greu de obținut la oraș, unde predomină clădirile din beton și nu parcurile). Partea bună este că putem fi aproape de natură și să aducem, în același timp, un plus de valoare vieții. Grădinăritul nu este o activitate grea și poate fi făcută de întreaga familie.
Fiindcă există o dorință tot mai mare de a ne hrăni cu produse sănătoase, tot mai mulți oameni au început deja să facă demersuri în acest sens și s-au declarat mulțumiți de noul stil de viață, care nu doar că le-a adus mâncare mai gustoasă pe masă, dar și mai multe economii financiare, care să îi ajute să facă față la valul de scumpiri care a luat cu asalt țara noastră și nici nu are de gând să treacă prea curând.
Dacă doriți și dumneavoastră să vă îmbunătățiți stilul de viață, puteți începe prin a vă cultiva propriile legume, deoarece această activitate nu este una costisitoare, ba mai mult, investiția făcută în materiale și semințele de legume se poate recupera rapid, chiar din primul an, dacă sunteți perseverenți și dornici să obțineți rezultate peste așteptări. Cu timpul, nu vă veți mai face programul în funcție de magazine, decât în cazuri mai aparte (pentru alimente precum ulei, făină, zahăr, sare și așa mai departe).