Masa de Crăciun este adesea plină de bunătăți tradiționale, precum aperitive, sărmăluțe, friptură, cozonaci sau prăjituri. Totuși, aceste combinații pot fi periculoase pentru organism, de aceea nutriționistul Codruța Pantelimon ne oferă câteva sfaturi de aur, ca să nu ajungem la Urgență cu indigestie.
„Iată că Sărbătorile bat la ușă și, odată cu bucuria Crăciunului, trebuie să rămânem vigilenți, atunci când ne adunăm cu toții la masă și savurăm din numeroasele și delicioasele bunătăți, cu iz tradițional românesc, dar, nu numai. Ca să ne putem bucura de magia Sărbătorilor de Iarnă vin și eu cu o urare culinară, ca să intre cu bunătate, în casele voastre.
Dacă ai ținut post și dorești să te înfrupți cu „de toate”, la masa de Crăciun, atenție să alegi în primă fază alimentele mai ușor de digerat, cum ar fi aperitivele din legume, cu umpluturi de brânzeturi diverse, aspic de curcan, binecuvântata piftie, asociată cu hrean, salata de boeuf, pe care eu o prepar cu maioneză din caju, pentru a mai diminua greutatea maionezei din ou, în combinație cu proteina animală, din carnea tocata. Oricum ai dori, important este să știi să o iei treptat și să nu uiți că ai tot timpul din lume să guști din toate”, a declarat nutriționista, pentru Click!
La ce trebuie să avem grijă privind combinația de alimente
„Lasă friptura pentru după-amiază, la un interval de cel puțin 3 ore de la prima servire. Adaugă lângă friptură (de preferat la cuptor) salata de sfeclă cu hrean și sau salata asortată de murături. Niciodată nu mânca la aceeași masă sarmale și friptură. O singură sarma, cel mult două, alături de sănătoasa mămăliguță, îți vor potoli papilele gustative, avide și căzute și ele în capcana pofticioșilor.
Adu-ți aminte că nu au intrat zilele-n sac și că ai așteptat atâta timp să fii alături de cei dragi, nu de cei de la Urgență. Mai poți opta pentru acea cină de „după-amiază” și la o ciorbiță sau pentru o supă de curcan și să lași pentru a doua zi sărmăluțele aburinde.
În plus, a doua zi, le poți îmbrăca într-un strat subțire de smântână, așa cum îi place românului să le servească. Niciodată să nu mănânci în aceeași zi friptură de vițel și pește. Ori, ori. Renunță pentru un timp la cartofi, pentru că, sunt convinsă că, din 365 zile, 200 zile stomacul tău a făcut cunoștință cu ei, în toate chipurile”.
„Dacă ai și desert, servește-l la câteva ore, de orice aliment, ca o masă de sine stătătoare. Și, apropo, dacă guști și desert, în aceeași zi, de prea plin, și de prea multe, renunță să mai mănânci ceapă în acea zi. Dacă pentru gospodine prepararea mâncărurilor reprezintă o provocare, află, creștin drag, că și pentru tine, cel care le mănânci, reprezintă o provocare și mai mare, echilibrul”, a mai menționat Codruța Pantelimon, pentru Click!
„În ceea ce privește degustarea vinurilor sau a spirtoaselor, recomand ca, înainte de masă, să fie servite spirtoasele, iar după mese, măcar la o jumătate de oră, degustarea unui vin bun, în funcție de alegerea făcută în ceea ce privește servirea fripturii.
Dragii mei, măsura cu care măsurați vi se va măsura. Nu faceți abuz de ele! Declar dezlegare la abuz de îmbrățișări, confesiuni și pupicei, decât să îți auzi colindul stomacului de pe un pat de spital. Cu drag am scris și pe această cale vă doresc și eu Sărbători binecuvântate, s-aveți pe masă de toate, măsura să n-o uitați, ca să puteți să urați, liniște și bucurie, în suflet, la voi să fie!”.