Cum să ne protejăm de una dintre cele mai periculoase plante din România. Este cea mai alergenică de la noi din țară

Publicat: 14 05. 2024, 13:41
Actualizat: 14 05. 2024, 13:42
Facebook/Garda de Mediu

Specialiștii avertizează că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de persoane alergice la ambrozie, una dintre cele mai alergenice plante din România. Conform datelor statistice, peste 2,5 milioane de români suferă de alergii la această plantă.

Ambrozia, o problemă de sănătate publică

Ambrozia este cunoscută și sub numele de „iarba pârloagelor” și crește în mod frecvent pe marginea drumurilor și pe terenurile agricole abandonate. Cu frunze alungite și ascuțite, poate provoca alergii grave, iar expunerea la polenul său poate agrava simptomele astmului bronșic,potrivit Adevărul.ro.

„Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale altor alergii la polen: strănut, nas înfundat, congestie nazală, dureri de cap, ochi iritați, înlăcrimați, mâncărime la nivelul gâtului. Dacă suferiți de simptome de alergie la sfârșitul verii sau începutul toamnei, consultați un medic alergolog despre posibilitatea unei alergii la ambrozie. Acesta poate confirma această alergie prin teste specifice iar recomandarea tratamentului poate fi pe termen scurt și vizează doar simptomele ce apar în sezon sau pe termen lung, imunoterapie (singurul tratament curativ al alergiei)”, susține dr. Irina Alexandru, medic alergolog, într-un material pe pagina sa de Facebook.

„Dacă pacientul este deja diagnosticat cu astm și are o criză, primul lucru pe care trebuie să-l facă, este administrarea tratamentului inhalator de urgență – pacientul fiind instruit în acest sens odată cu stabilirea diagnosticului inițial și prescrierea tratamentului. Dacă după 2-4 minute de la administrarea primului puf inhalator din tratamentul de urgență, respirația nu începe să se ușureze, pacientul îți poate administra încă 2 pufuri, urmate de alte 2 pufuri peste 15-20 de minute de la a doua administrare. Dacă respirația nu se ameliorează, se adresează unei camere de primiri urgențe”, a scris medicul pneumolog Sorin Bivolaru, pe pagina sa de Facebook.

Cum să tratăm alergia la ambrozie

Medicii recomandă începerea tratamentului cu cel puțin câteva săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare pentru a minimiza simptomele alergice. Tratamentul poate fi administrat pe tot parcursul sezonului și chiar și după încheierea acestuia, pentru a evita reapariția simptomelor.

„Majoritatea medicamentelor destinate afecțiunilor alergice funcționează cel mai bine dacă sunt administrate înainte de începerea sezonului de polen. Așadar, nu aștepta până când simptomele sunt insuportabile pentru a începe tratamentul și nu ezita să îl administrezi pe tot parcursul sezonului și chiar câteva săptămâni după dacă nu ești sigur de trecerea sezonului (este posibil ca simptomele să se reinstaleze dacă tratamentul este întrerupt prea devreme)”, explică medicul alergolog Irina Alexandru.

Una dintre opțiunile de tratament frecvent recomandate este imunoterapia sau „vaccinurile” împotriva alergiilor, care pot fi administrate sub formă de pastile, picături sau injecții subcutanate. Acest tip de tratament abordează cauza alergiei în sine, nu doar simptomele asociate.

Ce implică legislația privind combaterea ambroziei

Legea nr. 62/2018 impune proprietarilor de terenuri să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei. Nerespectarea acestei legi poate atrage sancțiuni considerabile, între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.