Cum să ne ferim de hackeri în perioada cumpărăturilor pentru Sărbătorile de iarnă: „Sunt atât de multe lucruri…”

Cum să ne ferim de hackeri în perioada cumpărăturilor pentru Sărbătorile de iarnă: „Sunt atât de multe lucruri...”
Sursa foto: Freepik

Câteva zile ne mai despart de Sărbătorile de Iarnă, motiv pentru care majoritatea românilor au început deja cumpărăturile pentru masa de Crăciun. Mulți dintre noi optăm pentru comenzile online din diferite motive, printre care faptul că ne este mult mai ușor decât să ne deplasăm în magazinele fizice, care sunt arhipline deja de câteva săptămâni.

Hackerii speculează perioadele cumpărăturilor online și atacă pe toate flancurile, susțin experții în cibernetică.

Specialiștii susțin că, de obicei, în perioada Sărbătorilor, cei care fac cumpărăturile de sezon sunt predispuși a fi țintele hackerilor, care sunt tot mai activi.

Cum să nu fim victima unor hackeri

An de an, începând din 2018 și până în 2020, atacurile ransomware au crescut cu 30% în perioada sărbătorilor, conform unei companii de securitate cibernetică. Motivele creșterii numărului de fraude sunt multiple pentru Ed Skoudis, președintele Colegiului SANS Technology Institute, care formează experți în securitate cibernetică.

„Sunt atât de multe lucruri pe care le faci în timpul Sărbătorilor: petreceri, cadouri, cumpărături, asta și asta. Ai mai puțin timp și atenție pentru a fi în gardă, iar infractorii știu acest lucru”, a declarat Skoudis.

Fraudele online cresc considerabil, chiar și de trei ori, în perioada Sărbătorilor de iarnă, pentru că atunci utilizatorii fac cele mai multe cumpărături online, conform Directoratului Național de Securitate Cibernetică DNSC.

Dat faptului că foarte multe persoane comandă online, sfârșitul de an este „momentul perfect al anului pentru infractori”, susține Skoudis, conform Adevărul.

Una dintre perioadele din an în care se comandă cel mai mult online este chiar perioada Sărbătorilor de iarnă, când experții ne îndeamnă să nu dăm click pe diverse link-uri despre care nu știm că sunt sigure.

Cei care aleg să meargă în vacanță de Crăciun trebuie să fie atenți la rețelele de Wi-Fi din aeroporturi sau rețelele publice, pentru că datele personale ar putea fi deturnate.

„Utilizarea unui VPN este cea mai bună protecție pe care utilizatorii o pot avea atunci când se conectează la o rețea WiFi publică deoarece va cripta traficul de rețea. Chiar dacă cineva le interceptează datele, tot nu le poate vedea fără să le decripteze”, a declarat un purtător de cuvânt al Proton.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”
15:56 - Ce este biletul zilei la pariuri online?
15:54 - Ce sunt serverele dedicate și când ai nevoie de unul?
15:39 - Lavrin Covaci (PSD), despre decizia ministrului Muncii de a trimite Corpul de Control la Casa de Pensii: „Se face în interesul beneficiarilor”
15:35 - Activitatea RAR e blocată în toată țara. Este sistată și funcționarea aplicațiilor care asigură colaborarea cu stațiile ITP