Cum să investești inteligent și sigur în 2020. 5 idei inspirate

Cum să investești inteligent și sigur în 2020. 5 idei inspirate
Foto: Pixabay

Explicație: Valorificarea cât mai eficientă a resurselor de care dispui (inclusiv financiare) este unul dintre țelurile majore ale perioadei maturității

Ești o persoană organizată și obișnuiești să-ți faci cu conștiinciozitate bugetul în fiecare lună? Cu siguranță că printre obiectivele tale financiare (re)curente – și realizate! – se numără și punerea unor bani deoparte. Un fapt absolut firesc în asemenea situații este ca, în momentul în care economiile tale (sau ale familiei) ajung la o anumită sumă, să începi să te întrebi nu doar cum le poți păstra în siguranță, ci și cum le-ai mai putea… „rotunji”. Dacă ești atras de ideea de a investi în ceva în 2020 și vrei să afli ce variante sigure de investiții ai la dispoziție, ideile de mai jos îți vor fi de ajutor.

Investiții sigure în 2020

Este foarte interesant că, atunci când descriem o investiție ca fiind „sigură” (în limba română), creăm, de fapt, o sintagmă cu dublu sens. Putem avea de-a face, astfel, cu o decizie financiară care „prezintă un grad scăzut de risc” sau cu una care „oferă probabilitatea obținerii unui câștig ridicat”. Siguranța și rentabilitatea sunt, de fapt, cele două aspecte esențiale de care trebuie să ții cont atunci când analizezi diferitele variante de plasament financiar: cele două se află, de regulă, într-o relație de proporționalitate inversă, un echilibru între ele putând fi destul de dificil de atins. Spre exemplu, un depozit bancar poate reprezenta o alegere atractivă din cel dintâi punct de vedere, dar nu neapărat și din cel de-al doilea, dat fiind că dobânzile oferite de către diferite bănci de pe piața autohtonă se mențin sub un prag de 4% (pentru depozite la un an).

Depozite bancare

Păstrarea banilor la bancă este o variantă foarte populară, fiind preferată mai ales de către cei care au un apetit scăzut pentru risc și/sau nu sunt dispuși să se implice foarte mult în generarea unui randament mai ridicat – pornind, poate, chiar o afacere în acest scop. Preferința pentru această variantă de investiție s-a intensificat în 2020, după cum o arată statisticile oficiale privitoare la depozitele populației. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), economiile gospodăriilor în moneda națională se situau, la finele lunii august, la peste 74 de miliarde de lei pentru depozitele la termen și la peste 66 de miliarde de lei pentru cele overnight – cifre ce indică un avans de 5,6% și, respectiv, 22,3% față de perioada similară a anului trecut. Accentuarea semnificativă a apetenței pentru depozitele overnight indică luarea unor decizii de economisire rapide – tendință ce poate fi corelată, desigur, cu faptul că întregul context economic este marcat de schimbările provocate de Covid-19.

Investiții în imobiliare

În contrapunct cu gradul destul de ridicat de siguranță, depozitele bancare prezintă, așa cum am mai arătat, dezavantajul unor câștiguri destul de scăzute. Din acest motiv, cei care dispun de o sumă de bani ceva mai consistentă sunt frecvent atrași de perspectiva unor investiții în piața imobiliară. Deși aceasta oferă oportunități variate de business, micii investitori tind să se orienteze spre segmentul rezidențial, care le este mai familiar. Dacă în perioada de boom a real estate-ului autohton aveau loc numeroase investiții speculative (în scopul revânzării rapide, în profit), astăzi lucrurile sunt mult mai temperate. Astfel, majoritatea celor care achiziționează acum o locuință în scop investițional o fac în scopul închirierii pe termen lung – soluție ce poate aduce un randament de 6-7% (sau, în situații speciale, chiar mai mult).

Explicație: Pe lângă durabilitatea sa în timp, un apartament achiziționat în scop investițional oferă și avantajul unor câștiguri consistente și destul de constante, în 2020

Titluri de stat

Deși depozitele în lei reprezintă investiții destul de sigure, în condițiile în care dobânzile oferite de bănci rămân, totuși, destul de scăzute, titlurile de stat pot reprezenta o variantă mai avantajoasă de plasament financiar, iar condițiile vor fi relativ similare cu cele dintâi – în ceea ce privește gradul de risc și nivelul de implicare din partea investitorului. Spre exemplu, titlurile de stat emise în cadrul programului Fidelis al Ministerului Finanțelor Publice au, pentru varianta cu scadență la doi ani, o rată de dobândă anuală de 4%, în vreme ce acelea cu scadența la patru ani ajung la un câștig de 4,5% pe an.

Fonduri de investiții

Dacă ai o dorință mai mare de câștig (dar și un apetit ceva mai mare pentru risc), fondurile de investiții – care pot derula operațiuni pe piețe economice diferite, inclusiv în afara țării de origine – pot reprezenta alegerea potrivită pentru tine. Ce anume sunt acestea, mai exact? „Un fond de investiții este o formă de asociere prin care un grup de oameni pune la un loc sume de bani mai mici – economiile lor – ca să obțină avantajele sumelor mari de bani. La fel ca o echipă care își dorește să obțină un scor mai mare. Banii strânși sunt gestionați de un specialist, Manager de Fond, angajat al unui administrator de fond (Societatea de Administrare a Investiţiilor – S.A.I.)”, se arată pe site-ul oficial al Erste Asset Management, membră a Erste Group (la fel ca Banca Comercială Română). Potrivit reprezentanților instituției financiare, această variantă de investiție se bucură atât de transparență, cât și de o reglementare strictă în România.

Acțiuni

Tranzacțiile cu acțiuni la bursă pot reprezenta o altă opțiune atractivă pentru cei care dispun de ceva economii și își doresc posibilitatea de a obține niște câștiguri consistente într-un timp relativ scurt. O analiză realizată recent de compania de consultanță imobiliară SVN Romania relevă că, în perioada 2017-2020, acțiunile care intră în componența indicelui bursier BET au adus cel mai bun randament financiar în euro la Bursa de Valori București (BVB). Astfel, începând cu 2017 până la jumătatea lunii iunie a anului curent, acest indicator a consemnat o creștere de aproape 51%, potrivit calculelor reprezentanților SVN. Dacă cel mai mare avans a avut loc în 2019, prima jumătate a anului în curs a fost caracterizată, totuși, de o evoluție descendentă. Este evident că, deși pot fi destul de rentabile, investițiile la bursă prezintă și un grad mai mare de risc, ele necesitând cunoștințe destul de vaste, din diferite domenii de activitate (nu doar bursier).

Explicație: Riscul asociat tranzacțiilor bursiere poate fi redus parțial printr-o studiere temeinică a funcționării acestei piețe

Concluzii

Dacă în căutarea unor variante sigure de plasament financiar în 2020 te-ai decis asupra achiziției unei locuințe (în scopul închirierii pe termen lung, dar nu neapărat), cel mai mare site de profil din România te așteaptă cu o multitudine de anunțuri de vânzare, în întreaga țară. Pe lângă multitudinea de proprietăți pretabile pentru investiții, pe Imobiliare.ro vei găsi și articole și studii de piață, precum și o serie de ghiduri special concepute pentru cumpărătorul în scop investițional. Filtrele avansate de căutare, incluzând o serie de specificații concrete pentru locuința dorită, sunt disponibile atât pe portalul propriu-zis, cât și în aplicația pentru mobil, ce poate fi descărcată gratuit de pe App Store sau Google Play. La fel și opțiunea Video/Foto 360, care te va ajuta să-ți dai mult mai bine seama cum arată o proprietate înainte de a programa o vizită la fața locului.

Sursă foto: Pixabay.com

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)