Cum să faci CEL MAI BUN COZONAC de Paște. REȚETA ESTE FOARTE SIMPLĂ! Cu siguranță nu ai mai folosit acest ingredient, deși se regăsește în casa tuturor

Publicat: 11 04. 2017, 14:13
foto: bucataras.ro

Cozonacul e nelipsit de pe mesele românilor de sărbători. Așadar, dacă tot se apropie Paștele ne-am gândit să vă oferim o rețetă de cozonac cu alune și cacao, de o să vă lingeți pe degete.

IATĂ INGREDIENTELE

  • Aluat:
  • 2 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 L lapte
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g ulei
  • coaja de portocala
  • 2 esente de portocala
  • Crema:
  • 2 cescute lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 200 g alune nesarate

MOD DE PREPARARE REȚETĂ Cozonac pufos cu cacao și alune:

Cernem făină de 3 ori (cea de-a treia este ce mai importantă) așa devine mai pufos. Toată pregătirea aluatului și în timpul creșterii trebuie să fie foarte cald în cameră unde îl pregătim.

Într-un castron se sfărâmă drojdia cu 3 linguri de zahăr și 2 ceșcuțe de lapte, se amestecă bine, apoi se face un cuib în mijlocul făinii și se toarnă maiaua, se lasă la crescut 30 de minute, dacă este umflată, se ia o lingură și se amestecă cu puțină făină și se mai lasă încă 15 minute, conform bucataras.ro.

Între timp punem laptele și zahărul odată și se da la foc amestecând continuu că să se topească zahărul, iar laptele să fie călduț. Se separă gălbenușul și albușul. Gălbenușurile se toarnă în lapte și se amestecă bine. Albușurile se mixează bine până își măresc volumul.

Când maiaua face bule, adăugăm esența, coajă de lămâie, albușurile și laptele. Se frământă bine bine, când se lipește aluatul de mâini, ungeți-va mâinile în ulei ori de câte ori aveți nevoie. Se ia la gâtuit, palme, pumni, descărcați-va toți nervii acumulați în ultima vreme pe aluat cam 30 de minute. Știu că vi se pare mult 30 de minute, o să va placă, e distractiv. Se lasă la crescut 2h.

Între timp ne apucăm de cremă: alunele se pisează, se amestecă cu zahărul, cacauă și laptele. Când aluatul a crescut se impatre în 3 părți egale, apoi în 2. Se întinde aluatul, apoi cremă și se rulează. Așa facem și cu cea de-a două, le împreunăm și le răsucim. Punem într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și unsă cu ulei, se lasă la crescut până ajunge la nivelul tăvii.

Din 2 kg de făină ies cam 3-4 tăvi de cozonaci. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, dăm cozonacul în cuptor pentru 45 de minute, apoi se reglează grădele, la 160. Se ung cu ou și zahăr.