Potrivit oamenilor de știință, în următoarele decenii am putea pierde până la 60 de ore de somn, în fiecare an, din cauza nopților tropicale.
Când noaptea este prea cald adormim mai greu, ne trezim de mai multe ori și avem o perioadă mai scurtă de somn profund.
Un studiu care a analizat datele acumulate de brățările de monitorizare a somnului a 47.000 de adulți din 68 de țări și le-a comparat cu datele meteorologice din acele zone a arătat că, la o temperatură exterioară de 25 de grade Celsius dormim cu aproximativ opt minute mai puțin, decât la 10 grade.
Când termometrele arată peste 30 de grade, durata somnului este cu aproximativ 14 minute mai scurtă. Astfel, autorii studiului arată că, în medie, o persoană pierde 44 de ore de somn pe an din cauza temperaturilor ridicate. Se vor strânge chiar 60 de ore până la sfârșitul secolului.
În România nopțile devin tot mai călduroase. O estimare a Serviciului Copernicus privind schimbările climatice arată că în anul 2.000 aveam în medie o singură noapte tropicală pe an, adică temperatura nu a coborât sub 20 de grade Celsius pe parcursul nopții. Anul acesta vom avea cel puțin nouă astfel de nopți, anunță Știrile ProTV.
În aceste condiții, medicii ne recomandă să folosim ventilatoare sau să pornim aparatele de aer condiționat înainte să mergem la culcare, să ne hidratăm și să folosim lenjerii de pat și pijamale din materiale naturale.