Cum să evităm excesele alimentare de sărbători. Ce ne sfătuiesc medicii. „Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca”

Cum să evităm excesele alimentare de sărbători. Ce ne sfătuiesc medicii. „Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca”
Sursa Foto: Freepik.com

Când vorbim despre sărbătorile de iarnă, vorbim despre o mulțime de produse culinare, care mai de care mai delicioase. În acest context, putem fi predispuși la excese alimentare, care ne pot afecta starea de sănătate.

Specialiștii vin în ajutorul nostru cu câteva sfaturi care să ne ajute să ne bucurăm de preparatele tradiționale, fără să îi producem organismului un prejudiciu.

Câte mese este indicat să avem pe zi, în perioada sărbătorilor

Chiar dacă tendința este alta, atunci când foarte multe mâncăruri sunt la dispoziția noastră tot timpul, medicii ne sfătuiesc să nu facem rabat de la regula de bază: trei mese principale pe zi și gustări sănătoase între ele.  medic specialist în medicină internă

„Nu săriți peste mese în ideea de a compensa la masa festivă; acest obicei duce de multe ori la excese”, a explicat dr. Alexandru Nechifor, medic specialist în medicină internă, pentru Adevărul.

Garniturile de legume, o necesitate la mesele festive

Ca și în restul zilelor, este bine ca pe farfuria noastră să se găsească atât alimente bogate în fibre, precum cărnurile ușoare, cât și legume gătite sau crude. Garniturile de legume proaspete sau salatele cu dressinguri ușoare sunt opțiuni ideale care completează mesele festive.

O masă echilibrată facilitează o digestie ușoară.

Fructele pot înlocui dulciurile clasice

Cum nicio masă festivă nu se termină fără desert și dulciurile vor face parte din alimentele pe care le vom consuma de sărbători. Este important să fie consumate moderat și ideal ar fi să fie consumate după masă, pentru evitarea unei variații bruște ale glicemiei.

Clasicele prăjituri, tradiționalul cozonac sau celebrele dulciuri din comerț pot fi înlocuite cu o alegere mai sănătoasă, fructele.

Hidratarea, sportul și rolurile importante pe care le joacă în perioada sărbătorilor

Procesul de digestie are nevoie de apă care totodată, joacă un rol crucial și în menținerea unui organism hidratat. Hidratarea este cu atât mai importantă cu cât consumăm produse sărate sau grase, care grăbesc procesul de deshidratare. Sunt de evitat băuturile carbogazoase și trebuie limitat consumul alcoolului.

Un alt aspect important este sportul. O activitate fizică ușoară după masă, de 20-30 de minute, poate ajuta la procesul de digestie și la arderea caloriilor. Mersul pe jos sau dansul pot aduce un aport semnificativ sănătății organismului.

 

Cum poate fi evitat mâncatul excesiv

Mâncatul excesiv poate fi evitat printr-o mestecare lentă și savurarea fiecărei îmbucături. Astfel, creierul are timp să proceseze informația și să producă senzația de sațietate. Alte obiceiuri care ar putea ajuta la evitarea exceselor alimentare ar fi folosirea unor farfurii mai mici și evitarea reumplerii acestora.

Excesele alimentare, mai ales consumul exagerat de grăsimi, dulciuri și alcool, pot provoca probleme serioase, precum indigestii, pancreatite sau colici biliare.

„Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca. Bucurați-vă de sărbători cu moderație, pentru ca bucuria lor să fie completă”, a concluzionat Dr. Alexandru Nechifor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:38 - Ciucu, după anunțul lui Nicușor Dan: Pentru a nu știu câta oară, ne pune în fața unui fapt împlinit. Modul acesta de a face politică e dificil de digerat. Nu ni s-a cerut sprijinul și nu i s-a oferit
22:36 - Care sunt prețurile într-un restaurant din Ucraina, pe timp de război? Un vlogger român a comparat prețurile cu cele din România: „E derizoriu de ieftin”
22:25 - Influencer tras pe dreapta de polițiști, după ce și-a împodobit mașina cu instalații de Crăciun. La ce riscuri s-a expus tânărul
22:16 - Kelemen Hunor: Nicușor Dan poate intra în competiţie cu şanse reale / Cu sau fără USR, coaliția trebuie să aibă un candidat comun la prezidențiale
22:06 - Motivul pentru care unele mașini vor avea un ecuson cu litera „B”. Ce semnifică și ce va indica despre șoferii acestor vehicule
21:51 - Ciprian Dobre: Categoric, PNL are altă agendă decât cea a lui Nicușor Dan, de această dată. Vorbește despre persoana domniei sale și nu despre proiectul de țară pe care îl are (VIDEO)
21:42 - Buzoianu (USR): E posibil să ajungem la guvernare, dar e la fel de posibil să nu. Vrem reforme rapid, ne-am săturat de povești (VIDEO)
21:42 - Cum justifică sindicaliștii incidentul de pe Magistrala 1 de metrou. Care este cauza rupturii șinei
21:35 - Atac armat la o școală din Wisconsin, SUA. Care este bilanțul victimelor
21:29 - Radu Miruță (USR): Convingerea mea despre Nicușor Dan e că e un om bun și un politician valoros. Dacă un astfel de om decide să candideze pentru binele României e un lucru bun (VIDEO)