Când vorbim despre sărbătorile de iarnă, vorbim despre o mulțime de produse culinare, care mai de care mai delicioase. În acest context, putem fi predispuși la excese alimentare, care ne pot afecta starea de sănătate.
Specialiștii vin în ajutorul nostru cu câteva sfaturi care să ne ajute să ne bucurăm de preparatele tradiționale, fără să îi producem organismului un prejudiciu.
Chiar dacă tendința este alta, atunci când foarte multe mâncăruri sunt la dispoziția noastră tot timpul, medicii ne sfătuiesc să nu facem rabat de la regula de bază: trei mese principale pe zi și gustări sănătoase între ele. medic specialist în medicină internă
„Nu săriți peste mese în ideea de a compensa la masa festivă; acest obicei duce de multe ori la excese”, a explicat dr. Alexandru Nechifor, medic specialist în medicină internă, pentru Adevărul.
Ca și în restul zilelor, este bine ca pe farfuria noastră să se găsească atât alimente bogate în fibre, precum cărnurile ușoare, cât și legume gătite sau crude. Garniturile de legume proaspete sau salatele cu dressinguri ușoare sunt opțiuni ideale care completează mesele festive.
O masă echilibrată facilitează o digestie ușoară.
Cum nicio masă festivă nu se termină fără desert și dulciurile vor face parte din alimentele pe care le vom consuma de sărbători. Este important să fie consumate moderat și ideal ar fi să fie consumate după masă, pentru evitarea unei variații bruște ale glicemiei.
Clasicele prăjituri, tradiționalul cozonac sau celebrele dulciuri din comerț pot fi înlocuite cu o alegere mai sănătoasă, fructele.
Procesul de digestie are nevoie de apă care totodată, joacă un rol crucial și în menținerea unui organism hidratat. Hidratarea este cu atât mai importantă cu cât consumăm produse sărate sau grase, care grăbesc procesul de deshidratare. Sunt de evitat băuturile carbogazoase și trebuie limitat consumul alcoolului.
Un alt aspect important este sportul. O activitate fizică ușoară după masă, de 20-30 de minute, poate ajuta la procesul de digestie și la arderea caloriilor. Mersul pe jos sau dansul pot aduce un aport semnificativ sănătății organismului.
Mâncatul excesiv poate fi evitat printr-o mestecare lentă și savurarea fiecărei îmbucături. Astfel, creierul are timp să proceseze informația și să producă senzația de sațietate. Alte obiceiuri care ar putea ajuta la evitarea exceselor alimentare ar fi folosirea unor farfurii mai mici și evitarea reumplerii acestora.
Excesele alimentare, mai ales consumul exagerat de grăsimi, dulciuri și alcool, pot provoca probleme serioase, precum indigestii, pancreatite sau colici biliare.
„Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca. Bucurați-vă de sărbători cu moderație, pentru ca bucuria lor să fie completă”, a concluzionat Dr. Alexandru Nechifor.