Cum să diferențiezi măștile neconforme de cele eficiente împotriva COVID-19. Care este diferența între masca chirurgicală și măștile FFP (VIDEO)

Publicat: 26 03. 2021, 13:53
foto: Pixabay

Măsurile sanitare impuse de aproape un an în contextul pandemiei de coronavirus a modificat radical viața publică a românilor, obligativitatea purtării măștilor sanitare reprezentând una dintre schimbările cele mai importante. Impusă inițial doar ca o măsură obligatorie în spațiile închise, purtarea măștii a devenit treptat indispensabilă tuturor deplasărilor în afara locuinței.

În spațiul public au apărut mai multe scandaluri anchetate de DNA legate de loturi de măști care nu respectă standardele sanitare. Pe de altă parte există în comerț numeroase măști sanitarecare deși respectă toate standardele nu oferă o protecție ridicată împotriva infecției cu COVID-19, așa cum este cazul măștilor simple sau chirurgicale.De cele mai multe ori acestea sunt cel mai des comercializate, în condițiile în care deși sunt vândute peste tot, nu există informații explicite despre protecția împotriva noului coronavirus.

Există pe piață numeroasemăști simple, de regulă folosite în construcții, pentru protejare împotriva prafului și nu a microbilor sau virusurilor,care nu oferă aceeași protecție ca una care, de pildă, are inscripționat faptul că este de uz medical sau chirurgical.

În aceste condiții B1.RO, prezintă care sunt principalele măști existente pe piață și cum se diferențiază ele în funcție de gradul de protecție oferit împotriva COVID-19.

Mai multe tipuri de măști, pe piața din România

În ultimul an, a apărut pe piață mai multetipuri de măști, unele variind semnificativ în ceea ce privește gradul de protecție sanitară împotriva infectării cu noul coronavirus, altele fiind neconforme, încălcând standardede protecție sanitară.

Pe de altă parte, un pericol pentru românii care au dorit să se protejeze de o posibilă infectare cu noul coronavirus, a fost dat de confuzia generală între măști de protecție care sunt eficiente în blocarea aerosolilor și astfel în împiedicarea transmiterii noului coronavirus și măști chirurgicale, deosebit de importante pentru actul medical, dar care nu oferă o protecție eficientă împotriva COVID-19.

În ceea ce privește măștile de protecție neconforme, uneleau apărut nu doar pe piață, cichiar în spitale.Procurorii au deschis numeroase dosare penale pentru înșelăciune, după ce numeroși comercianți au pretins că vând măști care sunt conforme standardelor în vigoare.

Cel mai important dosar vizează chiar Unifarm. Percheziții de amploareau avut locîn luna februarie într-un caz legat de cumpărarea a peste un milion de măști neconforme. Măștile au ajuns în spitalele din toată țara și au fost retrase după reclamațiile personalului medical.

De asemenea, nu mai puțin de 12.000 de măști neconforme, dintr-un lot de 25.000, au fost descoperite la Spitalul Victor Babeș din Timisoara, în luna noiembrie.

Aceste incidenteu a avut loc, în contextul în care în intreaga țară a fost emisă o alertă conform căreia pe piațaăau ajuns la vânzare măști care nu sunt certificate de nicio autoritatea. Acestea nu prezintă marcajul CE, care să ateste faptul ca produsul este certificat de o autoritate recunoscuta pe plan european. Așa se face că ANPC a retras de la vânzare peste 31 de milioane de măști de protecție, dupa ce au fost constatate deficiențe la ele. Măștile pentru populație erau comercializate inclusiv în magazinele alimentare sau în piețe.

Măști sanitare mai puțin eficiente împotriva COVID-19

Dincolo de aceste țepe, românii își pot pune în continuare în pericol sănătatea purtând măști sanitare care nu au o eficiență ridicată împotriva COVID-19. În acest sens, tipurile de măști recomandate de Ministerul Sănătății și de OMS sunt: măștile care acoperă în întregime nasul și gura, măștile din țesătură cu cel puțin două straturi, care se pot spăla și refolosi, măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului și care nu permit astfel ieșirea aerului prin partea superioadă a măștii, măștile care se așază bine pe părțile laterale ale feței și care nu prezintă spații pe unde pot pătrunde/elimina particule.

Câte tipuri de măști există

Măștile simple: sunt cele mai simple și uzuale, recomandate pentru cei care nu prezintă simptome și care nu au indicăție pentru utilizarea măștilor chirurgicale sau autofiltrare;

Măști chirurgicale: previne transmiterea agenților infecțioși de către persoana care o poartă, prin urmare, utilizarea acesteia este recomandată atât persoanelor diagnosticate cu coronavirus, cât și însoțitorilor sau personalului de îngrijire;

Măști cu eficiență ridicată sau autofiltrare:sunt utilizate de personalul medical. În funcție de capacitatea lor de filtrare, acestea sunt clasificate ca FFP1, cu o filtrare minimă de 78%, FFP2, cu o filtrare minimă de 92% și FFP3, cu o filtrare minimă de 98%.

Cât de eficiente sunt măștile chirurgicale

Măștile chirurgicale sunt dispozitive de protecție concepute tocmai pentru areduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Acest tip servește pentru a preveni transmiterea agențilorinfecțioși de către persoană care îl poartă, prin urmare, utilizarea acestuia este recomandată lapersoanele diagnosticate cu coronavirus, pentru a reduce la minimum riscul de contaminare a celorcu care vin în contact.

Aceste măști sunt de unică folosință deoarece nu oferă un nivel fiabil de protecție împotriva inhalării particulelor, deși sunt considerate un dispozitiv medical. În plus, pot oferi o anumită protecție împotriva stropilor de fluide potențial contaminate: acestea sunt măști chirurgicale cu marcaj IIR. În plus față de cei diagnosticați, acestea sunt utilizate de personalul medical, dar eficacitatea acestora nu este pe deplin stabilită atunci când vine vorba de eliminarea riscului de infecție.

Sunt utile deoarece protejează împotriva stropilor și secretiilor grosiere, dar nu există dovezi că ar proteja împotriva aerosolilor eliminați de un subiect infectat cu un microorganism patogen.

Măști medicale/chirurgicale cu 3 straturi, sunt de 3 tipuri și anume:

– tip I – eficientă de 95%, respectiv standardul EN14683

– tip II – eficientă de 98%, respectiv standardul EN14683

– tip IIR – eficientă de 98% (plus protecție împotriva stropilor), respectiv standardul EN14683

Masca de protecție cu eficiență ridicată sau autofiltrare

Aceste măști conțin un filtru cu microparticule, datorită căruia protejează purtătorul de inhalarea anumitor poluanți din mediu, cum sunt agenții patogeni, substanțele chimice, etc. Acestea sunt clasificate pe baza performanței lor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3.FFP2 și FFP3, care au o eficientă de filtrare de 92% și respectiv 98%, sunt cele maipotrivite pentru protecția împotriva virusului pandemic actual.

Măștile de protecție, împărțite în trei clase, protejează împotriva aerosolilor, fumului, prafului apos și prafului uleios fin în timpul expunerii; funcția lor de protecție este standardizată la nivel european conform EN 149, nefiind dispozitive medicale, dar oferind un grad de protecție mult mai ridicat, atât pentru utilizator cât și pentru cei cu care vine în contact.

Aceste măștinusunt dispozitive medicale, însă sunt adoptate de cadrele medicale deoarece au și o eficientă mare de protecție personală (dacă principalul scop al măștii chirurgicale este să protejeze pacientul, măștile de protecție asigura și sănătatea persoanei care le poartă).

Măștile de protecție sunt de trei tipuri:

FFP1cu 3 straturi, eficientă de 80%, respectiv standardul EN149:2001.

– FFP2 sau KN95 sau KF94 – cu 4 straturi, eficientă de 94%, respectiv standardul EN149:2001

– FFP3 sau KN99 – cu 4 sau 5 straturi, eficientă de 99%, respectiv standardul EN149:2001

FFP1 – protecție împotriva pulberilor netoxice și non-fibrogene

Acestea au oeficiență minimăde filtrare de 78% și un procent maxim de scurgere spre interior de 22%. Nu sunt recomandate pentru uz medical și sunt adesea utilizate împotriva particulelor de material inert.

Depășirea valorii limită a expunerii profesionale poate fi de maxim 4 ori mai mare. Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP1 sunt potrivite pentru medii de lucru în care nu sunt găsesc pulberi toxice sau fibrogene și aerosoli.

Acestea filtrează cel puțîn 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm și pot fi utilizate atunci când valoarea limita a expunerii profesionale nu este depășită de mai mult de 4 ori.

În sectorul construcțiilor sau în industria alimentară, măștile respiratorii din clasa FFP1 sunt aproape întotdeauna suficiente.

FFP2 – protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și lichizi, dăunători sănătății

În acest caz filtrarea minimă este de 92%, cu un procent maxim de scurgere spre interior de 8%. Aceste măști sunt utilizate împotriva aerosolilor cu toxicitate scăzută sau moderată.Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, recomandarea este ca personalul sanitar care participă „în cazurile de investigație, probabilă sau confirmată pentru infectarea cu SARS-CoV2 sau persoanele care intră în zonele de izolare să le poarte pe acestea – în caz contrar, una chirurgicală.

Particulele pot fi fibrogene, adică pe termen scurt provoacă iritarea tractului respirator, iar pe termen lung determina o reducere a elasticității țesutului pulmonar.

Depășirea valorii limita a expunerii poate fi de maxim 10 ori mai mare. Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP2 sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conține substanțe dăunătoare sănătății și capabile să provoace modificări genetice.

Acestea trebuie să capteze cel puțîn 94% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm. Sunt utilizate, de exemplu, în industria metalurgică sau în industria minieră. Lucrătorii intră în contact cu aerosoli, ceață și fum, care pe termen lung determina dezvoltarea unor boli respiratorii precum cancerul pulmonar și care cresc masiv riscul de patologii secundare, cum ar fi tuberculoză pulmonară activă. Mai mult, măștile protejează împotriva poluării mirosului la locul de muncă, datorită sistemului inovativ de filtrare cu strat de carbon activ.

FFP3 – protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și a lichidelor toxice și nocive pentru sănătate

Această clasa de protecție filtrează substanțele nocive cancerigene și radioactive și microorganisme patogene precum virusuri, bacterii și ciuperci. Pierderea totală poate fi de maximum 5%. Depășirea valorii limita a expunerii poate fi de maxim 30 de ori mai mare.

Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP3 oferă protecția maximă posibilă împotriva poluării. Cu o pierdere totală de maxim 5% și o protecție de cel puțîn 99% de particule cu dimensiuni de până la 0,6 μm, sunt, de asemenea, capabile să filtreze particulele toxice, cancerigene și radioactive. Acestea sunt utilizate în industria chimică.

Masca de tipFFP3 este cea mai eficientă deoarece filtrează 98%(față de 78% la FFP1). Pentru cei care fac efort fizic (respirație intensă sau purtare timp îndelungat) sau poartă ochelari, poate fi util un model cu supapă, care permite o evacuare mai eficientă a aerului expirat și, prin urmare, un confort mai bun de utilizare.

Măștile de protecție (FFP2, FFP3 sau echivalent) au fost utilizate pentru o perioadă îndelungată în timpul urgențelor anterioare de sănătate publică, în cazul unor epidemii produse de alte virusuri precum SARS sau MERS, care au implicat boli respiratorii acute. Acestea se referă la purtarea aceleiași măști de protecție în timp ce personalul medical îngrijește mai mulți pacienți cu același diagnostic fără a o scoate, iar dovezile indică faptul că măștile respiratorii FFP2 și FFP3 își mențîn protecția atunci când sunt utilizate pentru perioade lungi de timp.