Cum să alegeți un generator electric potrivit pentru casa dvs.

Publicat: 26 08. 2022, 15:23

Dacă ați îndurat vreodată o pană de curent prelungită, știți ce experiență neplăcută poate fi. Există disconfortul de a fi fără aer condiționat, plictiseala de a vă pierde accestul la aparatele electronice, risipa unui frigider plin de alimente stricate – și, în unele cazuri, întreruperile de curent pot reprezenta chiar riscuri pentru sănătate și siguranță. Dar dacă sunteți pregătit cu un electric generator de urgență, vă puteți menține familia în siguranță și confortabil până când energia electrică este complet restabilită.

Prețul generatoarelor variază de la câteva sute de lei la câteva zeci de mii și există numeroase mărci și modele din care puteți alege. Nu așteptați până când vă lipsește curentul pentru a începe să vă gândiți la acest upgrade al casei; un electric generator este o achiziție cu implicare mare care poate necesita o instalare profesională, așa că planificarea în avans este esențială.

În timp ce generatoarele variază în ceea ce privește caracteristicile și tipurile de combustibil, majoritatea se încadrează într-una dintre cele patru categorii: generatoare de rezervă, generatoare portabile, generatoare cu invertor și generatoare solare.

Generatoarele de rezervă, numite uneori generatoare pentru întreaga casă, trebuie instalate în mod profesionist și sunt dispozitive permanente pentru o casă. Unitatea principală de generator electric este instalată în exterior, asemănător unui aparat de aer condiționat central. Aceste unități sunt de obicei alimentate cu gaz natural sau propan și pornesc automat atunci când este detectată o întrerupere a energiei electrice. Atunci când locuința dvs. este alimentată de un generator de rezervă, puteți continua să vă folosiți prizele electrice și aparatele electrocasnice așa cum ați face-o în mod normal.

Generatoarele portabile pot fi depozitate într-un garaj sau într-o magazie până când este nevoie de ele, moment în care pot fi transportate pe roți într-o zonă potrivită și instalate. Aparatele electrocasnice și electronice pot fi conectate direct la generatoarele portabile cu ajutorul unor prelungitoare speciale, sau generatorul poate fi conectat direct la rețeaua electrică a casei, unde poate funcționa ca un generator pentru întreaga casă. Acest lucru necesită o modificare numită comutator de transfer, care trebuie instalat de un electrician autorizat. Majoritatea generatoarelor portabile funcționează pe benzină, dar unele pot folosi motorină, propan sau gaz natural. Acestea produc monoxid de carbon, așa că trebuie să fie instalate în zone ventilate, departe de spațiile de locuit.

Generatoarele cu invertor sunt denumite așa din cauza modului specific în care generează electricitate. Aceste modele de electric generator produc electricitate în mai multe faze, transformând-o din curent alternativ în curent continuu și apoi înapoi în curent alternativ. Unele generatoare de rezervă folosesc această tehnologie, dar majoritatea generatoarelor cu invertor sunt generatoare portabile. Acestea pot fi mai atrăgătoare decât generatoarele portabile tradiționale, deoarece sunt mai silențioase și produc un flux mai stabil de electricitate care este mai bun pentru aparatele electronice sensibile. Dar, la fel ca și generatoarele portabile, acestea funcționează de obicei cu benzină sau motorină și, prin urmare, trebuie poziționate cu atenție pentru a permite ventilarea în siguranță a monoxidului de carbon.

Generatoarele solare utilizează panouri solare pentru a colecta energia gratuită a soarelui și a o stoca într-o baterie. Acestea nu produc la fel de multă electricitate ca modelele de generator electric care funcționează cu alți combustibili, așa că nu sunt practice pentru alimentarea aparatelor majore, cum ar fi frigiderele sau sistemele de aer condiționat HVAC, dar pot genera suficientă energie gratuită pentru a asigura confortul simplu al aparatelor electronice și electrocasnice mici. Aceste unități nu produc monoxid de carbon și, de obicei, pot funcționa în interior, cu panourile instalate în exterior. Deoarece soarele este necesar pentru a încărca bateria, generatoarele solare pot genera electricitate doar în timpul zilei și se vor încărca mai lent pe timp noros.

Înainte de a începe să faceți cumpărături, există câțiva factori pe care este important să îi luați în considerare:

  • Costul generatorului. Costul generatorului pentru întreaga casă pentru generatorul în sine e evident, dar acest lucru nu include costul de instalare. Așteptați-vă ca instalarea să coste între 70 și 100% din costul generatorului. Dacă acest lucru nu se încadrează în gama dumneavoastră de prețuri, cel mai bine ar fi să cumpărați un generator portabil.
  • Aparate esențiale. Poate că un generator pentru întreaga casă nu este cel mai potrivit, dar totuși doriți o energie de rezervă în caz de urgență. Faceți o listă cu aparatele pe care le considerați cele mai importante, cum ar fi frigiderul, aparatul de cafea și câteva lumini.
  • Frecvența întreruperilor de curent. Dacă zona dvs. se confruntă frecvent cu întreruperi de curent, poate doriți să planificați finanțarea pentru un generator de rezervă mai mare. Dar dacă acestea sunt mai puțin frecvente, un generator portabil mai accesibil poate fi mai logic.
  • Locația de funcționare. Orice generator portabil care arde combustibil trebuie să fie instalat la cel puțin 6 metri de casa dvs., departe de orice guri de aerisire sau ferestre deschise. De asemenea, ar trebui să fie protejat de intemperii cu ceva de genul unui cort portabil cu baldachin, deschis pe toate părțile. Combustibilul de rezervă trebuie să fie depozitat într-un loc sigur, de preferință în afara spațiului de locuit. Dacă vă aflați într-o clădire cu mai multe unități de locuit sau pe un teren mic, este posibil să nu aveți un spațiu adecvat pentru a opera în siguranță un generator cu combustibil.