Cum să ai o recoltă bogată la toamnă? Iată câteva trucuri și sfaturi pentru a ști cu ce să stropești pomii în luna martie. Așa vor scăpa și de boli

Publicat: 07 03. 2024, 15:33
Sursa foto: Freepik.com / @aleksandarlittlewolf

În luna martie, pomii fructiferi au nevoie de o atenție deosebită, pentru ca în toamnă să culegem roadele.

În această lună, activitățile sunt multiple în ceea ce privește grădinăritul, dar satisfacția vine atunci când vezi recolta bogată, asta înseamnă că tot efortul a meritat.

Curățatul pomilor, dar și stropitul lor sunt câteva dintre activitățile care ajută pomii fructiferi să facă roade cât mai multe.

Ce spun specialiștii în horticultură

Nevoile nutriționale ale pomilor fructiferi se schimbă pe parcursul sezonului de creștere, așa că există momente într-un an când trebuie să avem mai multă grijă de ei, conform playtech.ro.

Specialiștii spun că cel mai simplu mod de a afla dacă este subnutrit este prin analiza plantelor.

Iată cum se procedează în acest caz: se iau câteva frunze, se ususcă și apoi le trimitem la un laborator. Ei le vor analiza chimic și ne vor da un procent ce nutrienți le lipsesc plantelor.

Pe lângă asta, mai trebuie spus că există multe tipuri de pomi fructiferi, care cresc bine în anumite condiții de vreme și care pot beneficia de îngrijire și atenție primăvara.

Deși e mult de muncă, e foarte satisfăcător atunci când mănânci acele fructe știind că tu le-ai cultivat.

Între lunile martie și aprilie trebuie să acordați, astfel, o atenție deosebită pomilor. Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a avea grijă de pomii fructiferi primăvara aceasta, dar și cu ce să-i stropeşti în luna martie pentru a te bucura de o recoltă bogată la toamnă.

Cu ce să stropeşti pomii în luna martie

De menționat este faptul că pomii nu trebuie să fie fertilizați în fiecare an. Recomandăm fertilizarea doar dacă aceștia suferă din cauza condițiilor proaste ale solului. Dacă un pom nu a crescut prea mult anul trecut sau a avut frunze decolorate sau frunze care au căzut în afara sezonului, ar fi indicat să faceți o analiză a solului și să vedeți dacă aveți nevoie de îngrășăminte.

Cu ce să stropeşti pomii în luna martie? Specialiștii spun că o poți face folosind uleiuri minerale sau horticole, mai poți folosi sulful de var, pentru a controla bolile. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi și vopsea latex pe trunchiurile copacilor, mai ales la cei tineri sau mai poți folosi cuprul, sub diferite variante, hidroxid de cupru sau oxiclorura de cupru.

Specialiștii în horticultură mai spun că dacă stropeşti pomii în luna martie, aceștia vor scăpa de boli.

În cazul în care pomul pare sănătos și nu a avut probleme câțiva ani la rând, puteți lăsa solul așa cum este. Dar dacă aveți de gând să adăugați îngrășământ la un pom fructifer, ar trebui să o faceți primăvara. Asta îl va pregăti pentru următoarele câteva luni de creștere.

Mare atenție atunci când cumpărați îngrășământ. Neapărat să căutați o formulă specifică pomilor fructiferi sau una care să răspundă nevoilor solului pe care îl aveți dumneavoastră.

Pentru pomii care produc fructe vara, cum ar fi merele sau fructele cu sâmburi, cum ar fi cireșele și piersicile, sfârșitul iernii până la începutul primăverii este cu siguranță ideal. Tunderea în aceste luni va pregăti pomul pentru o vară productivă. Primul pas ar trebui să fie îndepărtarea tuturor ramurilor care sunt moarte sau deteriorate, fie din cauza bolilor, fie din cauza vremii nefavorabile.

Cum să ai o recoltă bogată la toamnă

Modul în care veți tăia pomii, va depinde de ceea ce doriți să obțineți cu pomul fructifer. Dacă sunteți mai preocupat de un aspect natural și nu vă pasă atât de mult de a avea o recoltă bogată, puteți face mai puține tăieri. Neapărat să vă asigurați că pomul are o structură solidă. Atunci când se taie pentru a maximiza fructele, scopul este de a avea ramuri spațiate uniform, înclinate în unghi față de un „lider” central, la aproximativ 45-60 de grade.

Trebuie să țineți cont de faptul că nu toate ramurile se vor încadra între aceste numere. Cel mai important lucru este să eliminați ramurile care sunt complet verticale sau orizontale. De asemenea, ar trebui să eliberați o cale pentru ca lumina soarelui să ajungă la ramurile inferioare. Pomii fructiferi au nevoie de circa șase ore de lumină naturală, de la soare, pe zi, pentru a produce fructe de calitate. Totodată, trebuie să faceți suficient spațiu, pentru ca fructele să crească.