Cum s-au pregătit autoritățile din Galați pentru inundații. Costel Fotea: Scenariul e foarte negru și periculos. Nu s-a reușit refacerea barajelor într-un timp atât de scurt de la ultimele viituri. Evacuăm locuitorii, dar unii refuză să plece (VIDEO)

Publicat: 29 09. 2024, 18:52
Actualizat: 29 09. 2024, 18:56
Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Costel Fotea, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, a declarat că situația acolo e destul de complicată în așteptarea furtunii deoarece autoritățile n-au avut cum să refacă barajele în timpul atât de scurt de la precedentele inundații. Decidenții au dispus evacuări în 23 de localități, numai că sunt persoane care refuză să-și părăsească locuințele, a mai spus Fotea.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.

Șeful CJ Galați, despre amenințarea furtunii și cum se pregătesc autoritățile

„Acum, când vorbim, situația nu e foarte, foarte gravă pentru că nu a început să plouă. Într-adevăr, a început să bată vântul foarte, foarte tare, dar nu a început să plouă. Plafonul de nori e foarte jos.

Noi ne-am mobilizat pentru cele 23 de localități și toată populația care era aproape de albia râurilor a fost evacuată. Unii s-au autoevacuat, în sensul că au mers la rude, prieteni, cunoștințe unde zona nu e inundată. Primarii s-au mobilizat și au făcut zone pentru adăpostire oamenilor la noapte”, a declarat președintele CJ Galați.

Acesta a mai susținut că de la precedentele inundații în județ au rămas 1.500 de forțe, din care 1.200 de pompieri, care muncesc pentru a scoate nămolul din case. Acum, aceștia ajută la evacuarea celor care nu au putut pleca singuri.

„De mâine om vedea ce-o mai fi și cum va evolua vremea. Nu am trecut peste episodul din 13 – 14 septembrie și uitați că pe harta Romîniei doar Galațiul e cu cod roșu, practic parcă s-au concentrat toate ploile pe județul Galați.

Din păcate pentru noi, că am reușit să mai decolmatăm ceva din șanturi, dar viiturile din 13 – 14 septembrie au rupt diguri, baraje. Acum suntem într-o situație destul de delicată că nu s-a reușit decolmatarea tuturor râurilor, nu s-a reușit refacerea barajelor într-un timp atât de scurt și practic situația aș spune că e într-un scenariu foarte negru și foarte periculos pentru populația din județ”, a mai explicat președintele CJ Galați.

Fotea, despre evacuările din județul Galați

„De aceea ne-am mobilizat toată lumea ca pe cursurile de ape să nu mai fie populație, astfel încât când va ieși din albie să nu mai avem pierderi de vieți omenești sau să sune oamenii noaptea la 112 și să nu poți să ajungi acolo. Avem acea experiență nefericită unde apa a ajuns și la 2 metri înălțime”, a mai afirmat Costel Fotea.

Acesta a mai spus că sunt și „câteva persoane” care refuză să plece și acolo „au ajuns inclusiv Jandarmeria și Poliția pentru a le convinge să meargă la școală, cămin sau la tabăra pe care am amenajat-o la Slobozia Conachi pentru 400 de persoane”. De asemenea, 100 de module au fost amenajate la Pechea și „în fiecare localitate cel puțin 100-300 de locuri pentru a adăposti acești oameni”.