Magazinele utilizează trucuri eficiente pentru a menține prospețimea bananelor timp îndelungat. Un factor crucial este menținerea temperaturilor scăzute, realizată prin camere frigorifice spațioase. Aceste practici contribuie la păstrarea bananelor proaspete și delicioase pentru perioade extinse.
După închiderea magazinului, fructele sunt transferate în spațiul frigorific pentru a le extinde durata de păstrare. A doua zi dimineața, sunt repuse pe rafturi. Această metodă temporizează procesul de coacere, menținând bananele proaspete mai mult timp. Fără răcire, bananele se deteriorează treptat, transformându-se în zaharuri și pierzând gustul și aroma lor caracteristică.
Comercianții folosesc mai multe tactici, printre care controlul gazului de etilenă, pentru a menține prospețimea fructelor și legumelor. Etilena, un gaz natural produs în timpul coacerii, poate accelera maturarea excesivă și deteriorarea. Pentru a preveni acest lucru, magazinele folosesc adesea un gaz numit 1-metil ciclopropen, care ajută la reducerea nivelului de etilenă din aer. Această metodă este comună pentru a păstra calitatea produselor, scrie Playtech.
Substanța 1-MCP blochează răspunsurile legate de etilenă în fructe și legume prin legarea receptorilor de etilenă. Rezultatele variază din cauza factorilor precum soiul, recoltarea, maturitatea, concentrația, expunerea și timpul. Pentru a extinde durata de păstrare a bananelor, acestea trebuie recoltate în coacerea verde timpurie și ambalate adecvat pentru prevenirea deteriorării.