Cum răspunde ANM criticilor că a exagerat cu avertismentele privind furtuna. Georgescu: S-a ținut cont de toate fenomenele meteo. Maximele termice vor în unele zone cu 15 grade mai scăzute (VIDEO)

Cum răspunde ANM criticilor că a exagerat cu avertismentele privind furtuna. Georgescu: S-a ținut cont de toate fenomenele meteo. Maximele termice vor în unele zone cu 15 grade mai scăzute (VIDEO)
Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.

Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a explicat duminică, pentru B1 TV, de ce meteorologii au emis mai multe avertizări de ploi torențiale, inclusiv cod roșu pentru Galați, valabile în această perioadă. Explicațiile au venit în contextul în care mai multe persoane din mediul online au acuzat autoritățile că au exagerat și au speriat degeaba populația, furtuna nefiind pe atât de agresivă pe cât au arătat-o codurile.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Florinela Georgescu, despre fenomenele meteo care se manifestă simultan în această perioadă

„Să clarificăm aspectul celebrului ciclon care tot vine deasupra României. E o activitate ciclonică intensă deasupra Oceanului Atlantic, care se extinde deasupra Europei, însă mai degrabă spre Europa de Vest și de Nord. Însă dinspre Europa de Nord s-a dezvoltat în ultimele zile un front atmosferic deosebit de activ, care a traversat Europa Centrală, acum și țara noastră și se extinde spre bazinul Mării Mediterane, Marea Egee în această noapte, iar în fața sa o circulație mai sudică, sud-estică va atrage umezeala dinspre Marea Neagră.

Deci e o situație nu neobișnuită din punct de vedere meteorologic, (…) problema e că toate materialele cu care realizăm prognozele meteo au identificat o probabilitate foarte mare ca pe arii extinse cantitățile de apă care urmează a se acumula să fie unele importante.

Episodul cu ploi importante abia a început, ne așteptă să dureze până spre finele zilei de mâine. În unele zone, mă refer la partea de sud-est a țării, s-ar putea continua și mâine noapte, iar acele valori mai importante de peste 50-70 l/mp, poate punctiform de 100 l/m,p vor fi cumulate în acest interval”, a explicat Georgescu.

Temperaturi și cu 15 grade mai mici

„Am anticipat perioade în care ploile să fie mai intense. E argument pentru codul portocaliu extins și pentru faptul că s-a insistat pe expresia ”ploi torențiale”, ”ploi importante cantitativ” sau ”abundente”, că asta înseamnă o ploaie torențială și o cantitate importantă de apă într-un timp scurt.

S-a ținut cont de toate fenomenele pe care le avem în acest interval: ploi torențiale, intensificările vântului, răcirea accentuală. Mâine maximele termice vor în unele zone cu mai mult de 15 grade mai scăzute decât am avut”, a mai declarat Florinela Georgescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Tomac (PMP), după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile din Austria: Putem spune ”adio, Schengen!” după rezultatul acestui vot (VIDEO)
23:30 - Oprea: Ciucă încearcă să-și mobilizeze electoratul, să arate că e puternic în PNL, că ”nu mai facem cu PSD”. A fost această chestiune veche dintotdeauna de a împărți țara cu PSD sau fără PSD. Nu despre asta e vorba (VIDEO)
23:00 - Ministrul Veștea (PNL), întrebat dacă se menține coaliția cu PSD și după alegeri: „Eu sunt născut în aceeași zi cu Nostradamus și nu sunt în măsură să vă dau o astfel de soluție. Românii decid” (VIDEO)
22:07 - Ministrul Mircea Fechet: Debitul Dunării nu are o creștere care să ne surprindă / Galațiul rămâne sub cod roșu / Am mers mai bine de 1000 de km să mă asigur că autoritățile sunt pregătite (VIDEO)
21:08 - George Simion spune că Becali ar putea fi printre candidaţii AUR: Îl iau pentru că aduce voturi. A învăţat unele lucruri. Nu merge degeaba la mănăstiri, la biserici
20:45 - Probleme în traficul din București din cauza furtunii: Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti (VIDEO)
20:18 - Extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare din Austria, arată primele estimări. Cancelarul Karl Nehammer și-a recunoscut înfrângerea
19:44 - Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze” / Secretul longevității sale și mesajul lui pentru români în prag de alegeri
19:32 - PSD organizează consultări cu sindicatele și patronatele pe tema programului de guvernare
19:06 - Trei cutremure, duminică, în România. Ultimul s-a produs în Brăila. Ce magnitudini au avut