Cum putem să ne ferim perioada aceasta de țânțari. Ce boli pot transmite și cât de periculoși sunt de fapt pentru organism

Publicat: 15 07. 2024, 09:31
Actualizat: 15 07. 2024, 09:33
Foto: Pixabay

Vara este sezonul țânțarilor, care pot provoca disconfort atât prin bâzâitul enervant, cât și prin înțepături, care unele dintre ele ne pot transmite boli. Pentru siguranța noastră este necesar să știm ce boli pot transmite țânțarii și cum ne ferim de mușcăturile lor.

Apariția țânțarilor are legărură cu temperatura

Dezvoltarea țânțarilor este strâns legată de temperatură, deoarece aceștia devin activi când temperaturile medii zilnice depășesc 10°C. Țânțarii sunt cei mai frecvenți în lunile iunie-iulie. Alte aspecte care îi ajută în această perioadă sunt ploile și inundațiile, care creează habitate ideale pentru femele, care își pot depune ouă, potrivit Știrile ProTv. 

Țânțarii preferă zonele bogate în vegetație, unde găsesc adăpost și umiditate. În România, sezonul lor începe în lunile aprilie și mai, când țânțarii adulți care au hibernat în timpul ierii devin activi.

Ce boli pot transmite țânțarii

Aceștia nu creează disconfort doar prin bâzâitul pe care îl produc, ci și prin mușcăturile lor, prin care pot transmite boli grave pentru sănătatea omului.

Una dintre cele mai cunoscute boli transmise de țânțari este malaria, provocată de parazitul Plasmodium și transmisă prin înțepătura anumitor specii. Aceasta afectează grav sistemul imunitar, provocând febră intermitentă, dureri musculare severe și, în cazuri extreme, poate duce la moarte, mai ales în rândul copiilor mici din regiunile tropicale și subtropicale, conform Who.int.com.

Dengue, cauzată de virusul dengue și transmisă de țânțarii din genul Aedes, este o boală care are ca simptome febra puternică, durerile musculare și articulare severe, erupțiile cutanate și, în cazuri severe, sângerările interne.

Virusul West Nile poate provoca encefalită și  meningită în cazuri severe. Printre simptome se numără febra, durerea de cap severă sau rigiditatea gâtului.

Febra galbenă este o altă boală cunoscută transmisă de țânțari, care poate duce la icterizarea pielii și ochilor (icter), febră severă și sângerări interne.

Encefalita japoneză, provocată de virusul encefalitei japoneze și transmisă de țânțarii din genurile Culex și Culiseta, poate duce la inflamații severe ale creierului și ale măduvei spinării, cauzând simptome cum ar fi febră, dureri de cap, confuzie mentală și, în cazuri grave, convulsii și comă.

Chikungunya, este o boală care are ca simptome febra, durerile articulare severe, durerile musculare, de cap și alte simtpome gripale.

Filarioza limfatică este o boală parazitară cronică care afectează sistemul limfatic al organismului uman, provocând umflarea anormală a membrelor inferioare, a organelor genitale și, în cazuri severe, poate duce la disfuncții grave ale sistemului limfatic și ale pielii.

Cum poți ține la distanță țânțarii

Un prim pas este eliminarea locurilor din jurul casei unde apa stangează și oferă locul ideal de reproducere al țânțarilor, precum bălțile și ghivecele cu apă. Instalarea plaselor de țânțari la ferestre și uși este, de asemenea, o metodă bună de a împiedica intrarea lor în interior.

Când sunteți în aer liber este necesar să aplicați pe piele spray-uri care sunt împotriva țânțarilor și conțin substanțe active precum DEET sau picaridin. De asemenea, hainele lungi și în culori deschise pot reduce expunerea pielii la înțepături.

În cazul în care ați fost înțepat de un țânțar, puteți răci zona afectată pentru a reduce umflătura și durerea cauzată de aceasta. În plus, cremele sau loțiunile anti-mâncărime, care conțin ingrediente calmante precum calamina sau aloe vera, pot oferi ameliorare rapidă.