Cum poti scăpa de foamea excesivă. Care sunt cauzele și ce ne recomandă specialiștii

Cum poti scăpa de foamea excesivă. Care sunt cauzele și ce ne recomandă specialiștii
Sursă foto: Pixabay

Foamea este legată de ritmul circadian, de aceea starea de înfometare ar putea fi cauzată de obiceiurile de somn. Conform experților, somnul insuficient poate provoca un apetit mai mare.

Legătura dintre somn și foame

Conform dr. Christopher Rhodes, un biolog nutriționist din California, somnul și starea de foame sunt conectate prin metabolism și ritmurile circadiene ale corpului. Rhodes explică faptul că somnul slab perturbă semnalizarea hormonală, în special cortizolul, care influențează rata metabolică și hormonii responsabili pentru controlul foamei, leptina și grelina.

„La fel cum ne antrenăm corpul să știe când să se aștepte la somn, îl antrenăm și când să se aștepte la hrană, pe baza orelor de masă și a tiparelor alimentare tipice pe parcursul zilei, care devin parte a ciclurilor noastre circadiene zilnice”, arată specialistul.

Aceste perturbări extreme ale ritmului circadian pot provoca un „efect de undă” în tot corpul, ducând la dezechilibre care generează foame excesivă și pofte alimentare. „Corpul nostru, privat de efectele energizante ale somnului, caută să compenseze prin absorbția de mai multă energie din alimente”, a explicat specialistul.

Cum să reducem poftele

Pentru a întrerupe ciclul de foame crescută și somn slab, Rhodes recomandă evitarea gustărilor la ora de culcare, deoarece energia din gustări te poate ține treaz, conform Adevărul.ro. 

„În general, cea mai bună gustare înainte de culcare este niciuna”, spune Rhodes.

Consumul de alimente înainte de culcare poate declanșa pofta de mai multă mâncare, perturbând astfel somnul. Ultima masă din zi ar trebui luată cu cel puțin patru până la șase ore înainte de culcare pentru a permite organismului să metabolizeze complet alimentele.

Alimentele de tip junk food, prăjiturile, înghețata și pizza, precum și alcoolul, ar trebui evitate, deoarece toate acestea au efecte negative asupra calității somnului. Rhodes sugerează că, în ciuda ideii că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, mai important este să urmărești semnalele naturale de foame ale corpului. Postul intermitent poate avea efecte pozitive asupra controlului glicemiei, cogniției și nivelului de colesterol pentru unele persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)