Cum pot lua credincioșii Lumină în Noaptea de Înviere. Precizările Patriarhiei

Cum pot lua credincioșii Lumină în Noaptea de Înviere. Precizările Patriarhiei

Anul 2020 va rămâne întipărit în memoria oamenilor ca fiind unul cu totul atipic. Pandemia de coronavirus a dat peste cap o lume întreagă și, probabil, nimic nu va mai fi la fel.

Chiar și tradițiile de mii de ani sunt perturbate anul acesta din cauza COVID-19.

Cum vor lua credincioșii Lumina Sfântă în noaptea de Înviere

Suntem în Săptămâna Patimilor, iar credincioșii ortodocși se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare – Paștele. Din generație în generație s-a transmis tradiția luării Luminii Sfinte în noaptea de Înviere. Oamenii se strâng la biserică, iar la miezul nopții cântă împreună cu preotul parohiei “Hristos a înviat!”, după care iau Lumina Sfântă și o duc acasă.

Acest obicei creștinesc nu va mai putea fi realizat anul acesta. Din cauza restricțiilor impuse prin orgonanțele de urgență, situație generată pe fondul pandemiei de coronavirus, oamenii nu vor putea merge la bisercă pentru a lua Lumină în noaptea de Înviere.

Patriarhia Română anunță că va trimite, însă, voluntari pentru a distribui românilor din toată țara Lumina Sfântă.

Pentru că autoritățile vor permite totuși oamenilor să iasă în proximitatea locuinței, dar fără a forma grupuri mai mari de trei persoane, voluntarii, echipați corespunzător pentru vremurile pe care le trăim, vor merge din casă în casă și pe la scările blocurilor pentru a răspândi Lumina Sfântă de la Iersusalim.

De asemenea, Patriarhia Română anunță că va distribui și pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”.

Care este procedura de luare a Luminii Sfinte de la Iersusalim în noaptea de Înviere

Lumina Sfântă, miracolul Ortodoxiei, se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim. Știm că patriarhul Ierusalimului pătrunde în Sfântul Mormânt unde lumina se pogoară din cer.

Mulțimea aflată în biserică poate vedea o lumină precum un fulger. Este Lumina Sfântă care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.

Lumina este apoi dată credincioșilor și delegațiilor de patriarhi din toate țările, care o împart la rândul lor printre credincioșii de pe întreg mapamondul.

De asemenea, Patriarhia Română precizează că Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în data de 18 aprilie, în noaptea de Înviere, și va fi distribuită la Aeroportul Otopeni către parohii, care, prin voluntari, o vor distribui la rândul lor doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței.

Slujba în noaptea de Înviere și în ziua de Paște

Pentru că nu se vor putea deplasa la biserică, oamenii pot asculta slujba din promximitatea caselor. Preoții vor oficializa Slujba din noaptea de Înviere în curțile bisericilor, pentru ca mesajul să fie auzit de cât mai mulți oameni care vor aculta pe balcoane sau în curtea casei. De aemenea, slujba de la Patriarhia Română va fi transmisă la televizor și pe internet.

Spovedeania și Împărtășania pe timpul pandemiei de coronavirus

Spovedania și Împărtășania nu se vor face nici ele în Biserică, ci preoul va veni acasă, la cererea credinciosului. Cu echipamente de protecție, preoții își vor spovedi și împărăși pe credincioșii care vor solicita deplasarea acestuia la domiciliu. Totodată, se precizează că totul va fi igienizat, folosindu-se instrumente de unică folosință.

Patriarhia Română anunță, de asemenea, că acest serviciu se va face respectând regulile împuse de aurotiăți.

Nu este permis mesul la cimitir în preajma sărbătorilor Pascale

Autoritățile au mai anunțat că nu este voie să se meargă la cimitir. Oamenii obișnuiau să aprindă lumânări la mormintele celor plecați dintre noi, dar, din cauza pandemiei de COVID, anul acesta nu va fi posibil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:41 - România ia cel mai scump împrumut din ultimul an și jumătate. Până de curând cele mai mari dobânzi le avea Ungaria
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)
10:21 - A început votul în diaspora pentru alegerile parlamentare. Zecii de mii de români au votat deja
00:03 - Volodimir Zelenski susține că războiul poate înceta dacă Ucraina intră în NATO, deocamdată fără teritoriile ocupate
23:59 - Câte gâini ai voie să crești în curte legal? Un locuitor din Oradea a fost sancționat pentru că a depășit numărul
23:59 - De luni, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor. Ce creștere vor înregistra veniturile seniorilor din ianuarie 2025