Legumele românești ar putea ajunge pe rafturile marilor magazine. Guvernul se pare că a rezolvat această problemă și susține că a fost găsită soluția, astfel încât roșiile și castraveții românești să ajungă în magazine și în perioada următoare să consumăm mai multe produse din import.
Primul pas a fost făcut, fiind pusă pe picioare Casa de Comerţ Unirea, care preia marfa de la fermieri şi o livrează în hipermarketuri.
Primele legume livrate spre un supermarket de la Ministerul Agriculturii au ajuns la începutul acestui week-end. Sursa: o cooperativă din Olt, potrivit observatornews.ro.
O cooperativă din Izbiceni, județul Olt, este prima care aprovizionează cu legume o reţea de hipermarketuri.
Distribuirea a început sâmbătă, iar agricultorul se declară mulțumit.
„În momentul de faţă, livrăm dovlecel, castravete şi varză. Noi încercăm să facem cât mai multe curse pe săptămână către ei. Acum să vedem ce comenzi vor fi din partea magazinelor”, a declarat Iliuţă Fulga, reprezentant fermă Izbiceni.
Acesta este încântat de tranzacție și susține că va primi cu 10% mai mulţi bani decât ar câştiga dacă şi-ar vinde marfa pe piaţa en gross.
„Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să primim nişte cantităţi estimative de produse iar în imediata perioadă să avem o întâlnire cu retailerii pentru a stabili un grafic de livrare a produselor”, a declarat Mariana Cotoi, director Casa de Comerţ Unirea.
În decursul acestei săptămâni, agricultorii i-au invitat la minister pe reprezentanţii a 8 dintre cele 50 de cooperative: patru din Olt şi câte una din Dolj, Vâlcea, Teleorman şi Galaţi.
„Matca este cel mai mare bazin legumicol al ţării noastre. Am vrea să colaborăm, ca românii să mănânce legume româneşti. Dacă am fi contactaţi, cu drag colaborăm şi vom da către Casa Unirii legume”, a declarat Marin Gheorghe, primarul comunei.
„Ştim de Casa Unirea. Deocamdată noi nu am fost contactaţi”, a declarat Florinel Ciocan – preşedinte cooperativă agricolă Matca. „Se impun anumite condiţii. Marfa trebuie să fie ambalată în diferite cantităţi, etichetată. Preţul pe care ni-l ofereau, nu acoperea cheltuielile”, a adăugat acesta.
Guvernul asigură că în viitor lucrurile se vor simplifica, însă agricultorii nu sunt foarte optimiști.
„Nu aceasta este soluţia, să avem un nou samsar cu acte. Statul s-a văzut de fiecare dată că nu este un bun manager. Am mai avut o experienţă cu Casa de Comerț Unirea acum vreo doi, trei ani de zile. S-au cheltuit atunci 20 de milioane de euro şi nu s-a văzut eficienţa, acum sunt 100 de milioane de euro. Casa de Comerț Unirea nu are logistică.
Pentru a colecta, sorta şi ambala avem nevoie de depozit, avem nevoie de autorizaţii şi așa mai departe. Casa de Comerț Unirea, ca să fiu mai scurt şi mai direct va fi un proiect eşuat şi cea mai mare catastrofă a statului român din punct de vedere al investiţiilor în agricultură”, a declarat Ion Păunel, reprezentant asociaţie fermieri Olt.