Medicul Tudor Ciuhodaru a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, unde a vorbit despre cât de mult ne poate influența starea de sănătate vremea de afară. Ciuhodaru a fost întrebat dacă e greșit când spunem că “ne îmbolnăvește frigul”.
“Nu putem trăi sub un clopot de sticlă și vreau să spun că totdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi, iar multe dintre situații ar putea să fie rezolvate sau, mai bine zis, prevenite prin clasica educație pentru sănătate. Faptul că este frig în decembrie nu cred că este o surpriză pentru nimeni sau în ianuarie sau că este iarnă în această perioadă.
Varianțiile astea importante de temperatură reprezintă, într-adevăr, un stres adaptativ pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru cei care fac parte dintre grupele de risc și vorbesc aici de vârstnicii de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, cei cu imunodeficiențe sau cu cei cu patologie cardiovasculară sau neurologică la care, într-adevăr, frigul, umezeala, vântul pot duce la agravarea, decompensarea unor afecțiuni și, în prezent, duce la prezentarea la urgență. Pe de altă parte, dacă vorbim despre viroze, nici ele nu sunt neobișnuite pentru această perioadă.
Și nu știu de unde a ieșit chestia cu epidemia, că mă uitam pe statisticile INSP-ului, unde vedem că, de fapt, e o scădere cu 30 % față de perioada sezonului precedent și cu 13 % mai puține cazuri față de săptămâna anterioară. Așa că ne mai uităm și pe cifre. A preveni este mai ușor decât să tratezi, asta o știm cu toții”.
Medicul a vorbit și despre cum putem preveni în această perioadă rece gripele, virozele.
“E foarte simplu și dacă tot vorbim despre gripă, v-am zis că există aceste grupe de risc. Cei mici, cei peste 65 de ani, gravidele imunodeficiențe, cei cu patologie cardiovasculară, cei cu patologie neurologică, la care, nediagnosticate și netratate la timp, lucrul acesta poate evolua spre multiple complicații. Știm foarte bine că o gripă ar putea să fie prevenită prin a evita, a duce în colectivități, mai ales copiii cu febră, frison, tuse, strănut, rinoree și aici este, într-adevăr, o reală problemă, pentru că dacă n-ai cu cine să îi lași acasă, îți pui problema ce se va întâmpla în această perioadă.
Numărul de internări a scăzut în această perioadă, dar mulți dintre colegii mei de la pediatrie preferă să-i interneze pe cei mici, pentru că au o monitorizare mai bună și accesul la medicamente, care sunt foarte scumpe. Aceste antitermice, deși costă 10-15 lei, poate părea puțin pentru unii, dar dacă își răcesc copiii în această perioadă de două-trei ori pe sezon, sumele sunt extrem de importante.
Așa că dacă vorbim despre prevenție, atenție! Gripa se transmite cu mare ușurință și infecțiile acute respiratorii, fie pe cale aeriană, este suficient să tușești, să strănuți, să vorbești într-o colectivitate, iar pe de altă parte, chiar și pe obiectele contaminate. Dacă o diagnosticăm și o tratăm la timp, lucrurile ar trebui să fie foarte simple, iar orice gripă se tratează cu mai mare ușurință dacă diagnosticul și tratamentul se aplică în primele 2 zile. La cei din grupele de risc, aici trebuie mare atenție, se poate ajunge până la numeroase complicații, cum ar fi, pneumoniile, crizele de astm bronșic, miocarditele, decompensarea insuficienței cardiace. Așa că dacă faceți parte din grupele de risc și febra persistă mai mult de 3-5 zile, dacă starea generală e proastă, dacă rinoreea persistă la copiii mici sau apar semnele de deshidratare, este important să ajungeți să vă consulte un medic.
Nu duceți în colectivități, mai ales școlare, copiii care au simptomatologie clară pentru că vor deveni, practic, un vector de transmitere a infecției.
Încercați să respectați igiena tusei și a strănutului, apropo de cât de importantă este educația pentru sănătate. Câteva reguli din acestea minimale ne pot face să nu transmitem virusul mai departe și să prevenim îmbolnăvirea. Pe de altă parte, că tot e foarte frig afară, încercăm să ne îmbrăcăm conform datei și temperaturii de afară, nu neapărat în funcție de ceea ce se întâmplă asupra organismului nostru și în momentul respectiv, dacă vorbim despre temperaturile scăzute de afară, o îmbrăcăminte groasă, confortabilă, impermeabilă, care să ne acopere fața, capul, mănușile acelea clasice de pe vremea bunicii ne pot asigura confortul termic și ne pot feri de foarte multe lucruri neplăcute, iar un regim adecvat de viață, cu respectarea medicației cronice, echilibrată în fructe, legume proaspete în așa fel încât să menținem și un status imun cât se poate de bun, ne pot feri de foarte multe neplaceri din această perioadă”.
Medicul Ciuhodaru a vorbit și despre administrarea de medicamente, de exemplu, vitamine, dacă ajută în vreun fel, în această perioadă.
“Este o iluzie acest lucru, deci administrarea de orice fel de vitamine trebuie făcută în context clinic și a avea grijă să nu ducem și la excese, pentru că orice hipervitaminoză poate să aibă și probleme de sănătate, din acest punct de vedere.
Vreau să vă spun că se întâmplă un lucru extrem de important, de la aceste prime ore ale dimineții, când este foarte, foarte frig. Eu constat că în serviciile de urgență ajung tot mai multe cazuri de accident vascular cerebral, apropo de frigul de afară, și se înregistrează tot mai multe cazuri de infarct miocardic acut. Țineți cont că o scădere cu 1 °C sub 0, crește riscul de infarct cu 2 %.
Asta înseamnă că la Iași cred că sunt acum în jur de -10 °. Nu știu câte sunt la București. Riscul de infarct crește cam cu 15-20 % în această perioadă și constatăm că dacă mai este și vânt și umezeală, temperatura resimțită de organism este chiar mai mică decât cea din termometru, așa că efectele frigului asupra organismului vor fi extrem de importante.
Și să știți că vârsta de infarct miocardic este din ce în ce mai scăzută și sunt bărbați relativ tineri care la primele ore ale dimineții se apucă să-și deszăpezească mașina., că asta facem toți în orașele noastre, și dacă mai sunt și sedentar și supraponderal și eventual și fumator, riscurile cresc corespunzator.
Așa că, apropo de a nu neglija o simptomatologie polimorfă, care s-ar putea să ne îngrijoreze și care, dacă nu este recunoscută la timp, ne poate pune în situație extrem de dificilă, mai ales că orice temporizare, apropo de infarctul miocardic acut, este letală. Pe lângă durerea aceea precordială clasică, toracică anterioară, care persistă 3-5 minute, cu caracter de gheară, constricție, care se duce în umărul stâng sau în brațul stâng, să nu neglijăm niciodată și alte 3 categorii de simptome care DOR. Spun acest lucru pentru că se întâmplă, DOR este un acronim, deci DOR sunt digestive, osteoarticulare și respiratorii, așa că o durere epigastrică, grețuri, vărsături, arsură epigastrică, pusă, adesea, pe seama exceselor alimentare sau etanolice din seara precedentă, poate indica un infarct miocardic inferior, la fel cum și semnele acestea osteoarticulare, dureri la nivelul umerilor, brațelor, gâtului, s-ar putea să indice iar o patologie cardiacă acută. În plus, dacă vorbim despre cele respiratorii, dificultățile respiratorii, dispnee, lipsa de aer, senzație de sufocare, transpirații abundente, amețelile necorelate neapărat cu efortul fizic, pot indica o astfel de situație și este bine să recunoaștem și să ne prezentăm cât mai rapid la urgențe”.