Cum le răspunde Mircea Coșea celor care susțin că profesorii nu merită salarii majorate deoarece au performanțe scăzute (VIDEO)
Economistul Mircea Coşea a declarat marți, pentru B1 TV, că Guvernul trebuie să facă un efort pentru a crește salariile profesorilor, așa încât să-i salveze pe aceștia de la sărăcie. Cadrele didactice trebuie să beneficieze de o majorare a veniturilor ca să poată supraviețui, căci actualele salarii, mici oricum și mâncate de inflație, nu le mai permit nici să-și cumpere mâncare.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zile”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Mircea Coşea: Guvernul trebuie să mărească salariile profesorilor și să-i scoată din sărăcie
„În social media, o serie întreagă de bloggeri, bloggerițe, nu știu cum să le spun, emit o idee care pare să fie corectă, dar care e incorectă: de ce să mărim lefurile la profesori, când performanța acestora este foarte mică? Avem o mulțime de analfabeți funcționali, de oameni care nu știu să scrie, avem o mulțime de elevi care nu știu pe ce lume sunt, o mulțime de elevi care vin cu pistoale și cuțite la școală. Deci de ce să mărim leafa profesorilor care nu sunt în stare să facă nimic?
Probleme cu totul diferite. Leafa trebuie mărită pentru că acești oameni intră în sărăcie. Nu mai au ce mânca, nu mai au cu ce să îmbrace, cu ce să cumpere cărți, e absolut necesar pentru un profesor să se informeze.
Deci creșterea lefurilor în învățământ e identifică cu problema creșterii veniturilor la populația defavorizată, așa cum a numit-o această guvernare, adică cei care au venituri sub sau în jur de 2.500 de lei. Ei trebuie să beneficeze de o creștere a veniturilor, ca să poată să supraviețuiască. După asta, dacă vor supraviețui, dacă vor fi motivați, mai punem și condițiile de performanță, dar asta cere timp.
Deci în primul rând trebuie să-i salvăm de la sărăcie, de la pauperizare, ceea ce se întâmplă în România cu din ce în ce mai mutle categorii socio-profesionale,” a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.
Acesta a precizat că în aceeași situație e și personalul auxiliar din spitale, care are salarii mult mai mici decât medicii.
Amintim că, tot marți, guvernanții și sindicaliștii din Educație au avut o discuție informală la Palatul Victoria. La final, sindicaliștii au spus că „Guvernul a promis că va face niște calcule, nu avem nimic concret” și că „ne pregătim și pentru organizarea unui protest joi”.