Cum încearcă Guvernul să atace CEDO pentru hotărârea care obligă România să recunoască cuplurile de același sex

Cum încearcă Guvernul să atace CEDO pentru hotărârea care obligă România să recunoască cuplurile de același sex
Sursa foto: Freepik.com

Guvernul România a înaintat o cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a grupului de cauze Buhuceanu și alții împotriva țării noastre. CEDO a înaintat o hotărâre prin care obliga România să recunoască familiile de același sex.

Guvernul României atacă CEDO

„În urma unei decizii adoptate de Guvernul României, a fost transmisă o cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a grupului de cauze Buhuceanu și alții împotriva României”, arată Ministerul Afacerilor Europene.

Această cerere de retrimitere a fost formulată conform articolului 43 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care stabilește dreptul fiecărei părți într-o cauză de a solicita retrimiterea, în cazuri excepționale, la trei luni distanță de hotărârea pronunțată de o cameră a CEDO.

Solicitarea de retrimitere se bazează pe îndeplinirea criteriului care face referire la existența unei probleme în ceea ce privește aplicarea prevederilor Convenției, MAE făcând referire la complexitatea hotărârii și implicațiile transversale profunde pe care executarea acesteia le are asupra legislației din România, potrivit profit.ro.

Retrimiterea cauzei în fața Marii Camere se poate face în termen de trei luni de la data hotărârii unei Camere, în cazul excepționale. Potrivit MAE, România avea ca termen limită de a solicita retrimiterea la 23 august, însă conform unui document oficial al CEDO, țara noastră a solicitat retrimiterea pe 22 august.

Un colegiu format din cinci judecători ai Marii Camere acceptă cererea doar atunci când una dintre cauze ridică o problemă gravă în ceea ce privește interpretarea sau aplicarea Convenției, Protocoalelor sale sau o altă problemă cu caracter general.

În cazul în care cererea este admisă de Colegiu, Mare Cameră se va pronunța asupra cauzei printr-o hotărâre.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`