Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)

Publicat: 18 09. 2024, 21:51
Actualizat: 18 09. 2024, 21:54
Dronă antițânțari. Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că toamna aceasta sunt testate dronele antițânțari deasupra lacurilor din București, iar dacă acestea se vor dovedi eficiente, vor fi folosite sistematic de anul viitor. Dan a dat asigurări că totul e sigur și că nu există niciun pericol pentru oameni.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Nicușor Dan, despre dronele antițânțari

„E foarte simplu. Ca să ataci țânțarii ai două soluții: fie te duci la ei când sunt larve, te duci cu niște soluții și-i anihilezi, fie te duci cu soluții și-i anihilezi când sunt adulți. Evident că e mult mai ușor când sunt larve decât prin frunzișul copacilor, că niciodată n-o să-i prinzi pe toți.

Noi în fiecare an avem 14 tratamente și pentru unii, și pentru alții și larvele stau, în general, în apă mică și caldă, care e și prin gospodării, dar mai ales în marile lacuri.

Până acum acționam cu oameni, numai că sunt porțiuni în care nu e accesibil pentru ei și de aici a venit ideea. Ele se folosesc și în agricultură, în alte țări se folosesc chiar pentru țânțari. Și a venit ideea de a închiria drone pentru a merge în toate locurile unde oamenii n-au acces. Acum evaluăm să vedem cât e de eficient. Dacă e eficient toamna asta, o s-o facem sistematic anul viitor.

Ele vor zbura doar deasupra lacurilor și înainte vin alți specialiști care fac conturul exact al malului de lac, ca să le dea traseul exact. Ele au și niște măsuri de siguranță – dacă detectează un obstacol, se opresc pe loc. Deci nu e absolut niciun pericol cu dronele, nici cu substanțele pe care ele le împrăștie”, a explicat Nicușor Dan, pentru B1 TV.