Cum funcționează afacerea tăierilor ilegale de pădure: Un fost pădurar explică cum se împart banii, dar și unde ajunge lemnul
Voicu Tomoş , fost pădurar la Măguri Răcătău, județul Cluj, a decis să dea în vileag întregul sistem corupt din care a făcut parte, lucru care i-a adus statutul de inamic numărul 1 al Ministerului Mediului.
Într-un interviu pentru româniacurata.ro, el afirmă că fiecare pădurar trebuia să cotizeze cu cel puțin 10.000 de euro anual, bani care ar fi ajuns inclusiv la fostul ministru al Mediului, Pădurilor și Apelor Lucia Varga. Iar pentru a acoperi ilegalitățile, pădurarii lucrează cu sătenii, banii fiind două părţi ale omului şi o parte vin în buzunarul lor.
„Ca să faci 16.000 de euro trebuie să se taie de 48.000. Iar asta e numai de dat, că pădurarii mai fac şi pentru ei. Pe lângă asta, mai merg sătenii şi mai fură câte un lemn, nu poţi să-i opreşti, că eşti un singur om de pază la 840 de hectare (…) Iar lemnul furat ajunge la Gilău, şi de acolo, pe autostradă, la Sebeș. La austrieci.”, spune fostul pădurar.
Cei care nu își dădea partea, nu era “agreat de sistem”. Voicu Tomoș este acum în proces cu Direcția Silvică.
„M-au acuzat că am furat. Îmi impută peste 11 miliarde de lei vechi. De fapt sunt 2,9 miliarde, care se dublează o dată pentru că lemnul furat e dintr-o zonă protejată şi se dublează încă o dată pentru că eram eu pădurar. Numai că tot lemnul a fost furat pentru ei. Pentru mine nu am ținut nimic”, afirmă acesta.
Referitor la drumul banilor, fostul pădurar suține că “banii îi ia brigadierul și își “trage” o parte; un brigadier are câte șase pădurari. De la brigadieri, merg la şeful de ocol, care îşi ia partea leului. De la ocol, banii merg la Direcţia Silvică. Şi de acolo, la politicieni şi la minister. Credeţi că se fac concursuri pe bune la Direcţia Silvică? E pus cine dă mai mult”.
Pădurarul a mai adăugat că și acum se mai fură „cu perdea”, chiar și după arestarea șefului Direcției Silvice, Traian Mariș, în 2013.
„Toţi au rămas pe funcţii. Mai noi şi-au pus bariere la intrarea în pădure, cu lacăt pe ele. Merge pădurarul dimineaţa, trece o gaşcă de carieră, pun lacătul şi taie în voie, la un kilometru adânc în pădure. Nu-i mai deranjează nimeni”, susține Tomoș.