Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat de ce deja nu mai sunt locuri libere pentru programare la vaccinare în București până la începutul lunii februarie. Vineri seară, în primele ore de când platforma online de programare a devenit disponibilă, locurile la centrele de vaccinare din Capitală s-au epuizat rapid. Gheorghiță spune că s-a întâmplat acestu lucru pentru că se pot face programări doar până la rapelul din ziua 21.
„Există un număr de 20 de zile în care se pot face programări, până la rapelul de la ziua 21, practic, însă în următoarele zilevom reevalua situația în funcție de numărul de doze și să putem extinde pe o durată mai mare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi 24, precizând că ritmul de vaccinare trebuie să fie adaptat și în funcție de dozele de ser disponibile, astfel încât pentru fiecare persoană care este vaccinată să fie asigurat și rapelul.
„Noi am pus în momentul acesta o limită de maximum 600.000 de locuri la nivel național pentru următoarele 20 de zile, pentru că nu vrem să cădem nici în cealaltă extremă, în care să avem persoane care se programează și să nu avem doze pentru ele”, a mai spus Gheorghiță.
Astfel, potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, în funcție de dozele de vaccin avute se poate crește numărul centrelor de vaccinare și numărul de locuri libere pentru programare.
Interesul bucureștenilor pentru a se programa pentru vaccinare s-a lovit vineri de slaba organizare a autorităților în condițiile în care platforma nu a funcționat chiar de la începutul etapei a doua de vaccinare.
Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care se ocupă de dezvoltarea platformei, nu a fost vorba despre un blocaj provocat de numărul mare de programări făcute în același timp, ci platforma nu a funcționat pentru că a fost în procedură de actualizare. Mai exact, s-a făcut transferul tuturor serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa 1 pe varianta actualizată pentru etapa 2.Platforma de programare a început să funcționeze abia în timpul serii de vineri.
„În acest moment platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă și poate fi accesată la nivel național, în vederea programării pentru vaccinare.
Procedura de transferare și sincronizare a datelor și serviciilor din aplicația utilizată pentru etapa 1 în aplicația dezvoltată pentru etapa 2 s-a încheiat.
Precizăm faptul că noua versiune a platformei a fost optimizată pentru a facilita înscrierea persoanelor vulnerabile – adulți peste 65 de ani și bolnavi de afecțiuni cronice. Aplicația are o interfață îmbunătățită, care să vină în sprijinul populației vulnerabile, a medicilor de familie, a angajatorilor și tuturor celor care doresc să se vaccineze”, a transmis STS.