De ce bărbaţi în toată firea refuză să mai muncească în România? sociologii şi jurnaliştii încearcă să vină cu explicaţii.
„Era ora 10:30 și la poartă, cum ieșea lumea la poartă seara, erau bărbați în toată puterea, cu niște burți uriașe, care stăteau și vorbeau. Nicio doamnă, nicio femeie, probabil erau la muncă, și îl întreb pe unu’: Mă’, ce se întâmplă? E, totuși, sezon agricol! Zice: Domn’le, foarte simplu ce au făcut ăștia. Și-a vândut fiecare câte 1-2 hectare la imobiliariști, au luat 200-300 de mii de euro și acum stau, stau la poartă, nu mai fac nimic”, a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Sociologul Alfred Bulai a numit această schimbare a programului de lucru drept evoluție negativă.
„Lumea tradițională, țăranul autentic, avea de lucru de dimineață până seara. Chiar și duminica animalele mănâncă, deci nu poți să zici că e sărbătoare. Sigur, stăteau mai mult de sărbătorile religioase, dar în lumea de astăzi ce ai văzut tu se întâmplă foarte des.
Închipuie-ți că în lumea tradițională, chiar și acum în anumite zone, domn’le, cârciuma e închisă în timpul zilei, că n-ar avea clienți, nu că ăla n-ar vrea să scoată bani. Acum le găsești deschise, deci nu e o problemă. Dacă vrea omul să bea o bere la 11 dimineața, bea o bere la 11 dimineața. Deci, din punctul ăsta de vedere e o evoluție negativă”, a spus Alfred Bulai.
Jurnalistul a constatat că generațiile trecute erau altfel: „Bunicul, atunci când a ieșit la pensie, a fost destul de nemulțumit. Nu știu, își pierduse rostul, era un șoc. Se trezea dimineața, întreba unde e gentuța de mâncare să plece la serviciu”
Jurnalistul de la DC News a mai ajuns la o concluzie. Marile orașe, precum București, Cluj, Timișoara rămân extrem de aglomerate, și asta în contextul crizei actuale, care a adus prețuri mai mari la carburanți. Sociologul amenționat că situația nu este la fel în toată România.
„Am văzut că spun unii oameni: este plin de mașini, sunt bani, domnule… În București, Cluj, Timișoara, Constanța da, dar cea mai parte a țării nu este așa. România este o țară care s-a polarizat. Sigur că există oameni bogați care merg în continuare în vacanțe, inclusiv prin străinătate, pentru că au aceleași resurse. Nu au fost afectați atât de mult”, a spus Alfred Bulai.
Jurnalistul a avut un răspuns și la această replică. El a subliniat că bogații din alte țări, când vine criza, mai strâng șurubul și nu mai merg la Saint-Tropez.
Sociologul a subliniat că oamenii din toate țările pleacă vara în vacanță și criza nu a afectat atât de mult pentru că sectorul bugetar, ultra consistent în România, are aceleași venituri.