Cum explică managerul Spitalului de Urgență Brașov situația fără precedent, după ce 21 de medici au anunțat că nu mai fac gărzi suplimentare: „Căutăm alte persoane”

Cum explică managerul Spitalului de Urgență Brașov situația fără precedent, după ce 21 de medici au anunțat că nu mai fac gărzi suplimentare: „Căutăm alte persoane”
Foto simbol: Pixabay.com

Managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Emil Mailat, a explicat situația neașteptată de la Unitatea Primiri Urgențe a spitalului. 21 din cei 28 de medici angajați la UPU au anunțat că nu vor mai face gărzi suplimentare.

Emil Mailat a declarat că din luna iulie, sporurile lor au scăzut cu 20%, de la 75%, cât erau în pandemie, la 55%. Managerul a menționat totodată că medicii sunt nemulțumiți că sporurile sunt calculate la nivelul salariilor de acum 5 ani.

Explicația managerului Spitalului de Urgență Brașov, după ce medicii au anunțat că nu vor mai face gărzi suplimentare

În urmă cu opt zile, aproximativ 180 de angajați din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov de pe secţia UPU SMURD au anunțat că veniturile salariale ale contractului de muncă de bază au scăzut.

„În urma discuţiei cu aceştia le-am explicat că a reintrat în vigoare pe data de 1 iulie articolul 25 din Legea Salarizării, 153/2017 care spune că, pentru că bugetul ordonatorului principal de credite depăşeşte 30% , adică, Consiliul Judeţean având mai multe spitale în subordine, şi alte instituţii, suntem nevoiţi să reducem valoarea sporurilor la minimum. În cazul UPU se referă de la 75% cât aveau ei, la 55%. Dar acesta se aplică doar la salariul de bază”, a spus managerul spitalului, Emil Mailat.

De asemenea, Emil Mailat a adăugat că angajații nu au fost de acord, pentru că volumul de muncă este mai mare, iar stresul și statul în picioare se fac simțite la un moment dat. Joia trecută au anunțat că vor să își dea demisia din contractele de gărzi.

„Aceste contracte de gărzi au rolul de a suplimenta odată personalul în perioadele de vârf, şi de a regla orele în care ei stau peste program, cum ar veni, deoarece lucrează câte 7 ore pe zi, pe ture. Şi atunci când sunt perioade în care se stă mai mult, pentru a le regla şi a nu fi ore suplimentare care se vor da doar pe libere şi aşa mai departe, conform legislaţiei, ceea ce este o problemă în sistemul medical, că nu poţi să le asiguri că ai o întrerupere de activitate, se folosesc aceste contracte cu timp parţial ca şi gardă”, a mai explicat Emil Mailat.

Dacă medicii vor renunța la contractele cu timp parțial de gardă, oamenii care vin cu urgențe vor aștepta mai mult până să fie consultați la UPU. Pentru a reduce timpul de așteptare, managerul spitalului ia în calcul să aducă specialiști din alte spitale, scrie G4Media.ro.

„Din păcate, ca manager, clar este un semnal de alarmă, din păcate ca şi manager nu am multe posibilităţi, bineînţeles că vom începe să căutăm alte persoane care îndeplinesc condiţiile pentru a se angaja în contracte de gărzi, vom face acest head hunting pe unde se poate, aia este clar, dar în mare parte nu am multe pârghii prin care să pot să corectez”, a adăugat managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Anul trecut, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a avut 80.000 de prezentări la UPU, motiv pentru care Emil Mailat speră ca medicii să se întoarcă la muncă, pentru că altfel momentele grele tot de ei vor fi duse.

„Principala resursă care va fi afectată vor fi tot ei. Pentru că în contractul de bază vor munci mai mult şi vor avea mai puţin ajutor, neputând aduce pe altcineva să-i suplinească. (…) Din punct de vedere colegial, îi înţeleg, înţeleg că este un semnal de alarmă, aşa mi-au şi spus, că vor să-l tragă, să atragă atenţia asupra acestui aspect”, a încheiat managerul spitalului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`