De anul trecut, când OMS a declarat pandemia de COVID-19, România a sprijinit necondiționat Republica Moldova. În ajutorulfostei regiuni a României Mari au fost trimiși medici, dar și doze de vaccin. Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a reiterat acest punct de vedere.
„România a fost întotdeauna alături de cetăţenii Republicii Moldova când aceştia s-au confruntat cu dificultăţi şi aceasta e o realitate a ultimilor zeci de ani. În ceea ce priveşte pandemia, România a venit anul trecut cu o donaţie de 3,5 milioane de euro, a urmat după aceea echipa de medici şi asistenţi medicali, a urmat o serie de donaţii de mai mică amploare, dar care au ajutat anumite spitale raionale să depăşească situaţiile complicate.
România crede că din această situaţie trebuie să ieşim şi trebuie să ieşim împreună, dacă se poate să fim toţi sănătoşi. Pentru asta, din puţinul nostru încercăm să venim şi către cetăţenii Republicii Moldova, pentru că credem în solidaritate, în coeziune”, a afirmat ambasadorul român în interviul pentru Radio Chişinău.
De asemenea, oficialul Ambasadei a subliniat faptul că Republica Moldova nu a condiționat sprijinul medical și a lăsat de înțeles că va țara noastră va continua în aceeași notă.
„Nu am condiţionat această asistenţă medicală de o anumită limbă vorbită, de o anumită apartenenţă etnică, de o anumită modalitate în care cetăţenii respectivi au votat. Suntem oameni şi în primul rând trebuie să dăm dovadă de solidaritate umană”, a mai transmisDaniel Ioniţă.
De la debutul pandemiei, România a oferit Republicii Moldova sprijin medical în valoare de 3,5 milioane de euro, 42 de medici, echipamente în valoare de 2,3 milioane de euro în 2021 și 21.000 de zone de vaccin, urmând să mai fie expediate încă 179.000.