Cum este afectată România de lovitura de stat din Turcia

Publicat: 18 08. 2016, 13:59
Foto: expunere.com

Investitorii internaționali sunt nesiguri în ceea ce privește Turcia, din cauza măsurilor radicale implementate de către guvernul după tentativa de lovitură de stat. Mai grav este faptul că aceste turbulente afectează și companiile din România, potrivit hotnews.

În urma măsurilor radicale implementate de guvernul turc, deținerile portofoliilor de investiții de capital de către investitorii non-rezidenți au scăzut cu aproape 20% , în mai puțin de o săptămână. Din această cauză, Turcia a pierdurt 12 miliarde de dolari.

Lira turcească s-a depreciat cu aproximativ 6% față de dolarul american, în timp ce indicele reprezentativ al bursei de valori din Turcia (XU100) a pierdut 12%, în același interval de timp, arata un studiu Coface.

Eșecul loviturii de stat a fost urmat de o serie de măsuri extinse împotriva adversarilor politici ai regimului condus de președintele Recep Tayyip Erdogan. Printre aceste măsuri se numără și închiderea a peste 100 de companii și organizații din domeniul media, a peste 1.000 de licee, cămine private pentru studenți și fundații private, precum și a câtorva universități care au legături cu rețeaua FETA, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, din cauza nesiguranței economice din Turcia, și România ar putea avea de suferit, în condițiile în care comerțul bilateral înregistrat între cele două țări este semnificativ.

Turcia ocupă locul al 5-lea ca destinație a exportului românesc și locul 1 între statele non-UE, respectiv locul al 11-lea ca țară de origine a importurilor.

Într-un clasament al investițiilor străine directe cumulate pentru perioada 2008 – 2015, Turcia ocupă locul al 18-lea, cu un aport la totalul investițiilor străine directe de doar 0,5%.

În ceea ce privește evoluția în timp a companiilor locale care sunt deținute de acționari cu sediul social/domiciliul în Turcia, se poate observa creșterea constantă a numărului de companii în timp, de la 576 în 2008 la 1.007 în 2015, creșterea constantă a cifrei de afaceri medii, aceasta ajungând de la 4,2 miliarde de lei, în 2008, la 4,8 miliarde de lei, în 2015.

„Tentativa de lovitura de stat din Turcia, precum si masurile radicale care au precedat au alimentat foarte multa incertitudine in piata de capital. In mai putin de o saptamana, lira turceasca s-a depreciat cu aproape 6% fata de dolarul american, indicele reprezentativ al pietei de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investitiile de capital in Turcia ale non-rezidentilor au scazut cu 8 MLD USD.

Turbulentele respective se vor reflecta asupra Romaniei doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor romanesti orientate catre Turcia, in conditiile in care aceasta este principala tara de destinatie a exporturilor locale dintre tarile non-UE. In ceea ce priveste impactul asupra mediului de afaceri romanesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse in economia nationala a companiilor detinute de capitalul turcesc", a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania CMS.