Cum dăm jos kilogramele pe care le-am acumulat în vacanță / Iată sfaturile specialiștilor

Cum dăm jos kilogramele pe care le-am acumulat în vacanță / Iată sfaturile specialiștilor
Foto: Pixabay

Vacanța s-a terminat și dincolo de amintirile cu care rămânem după lunile de vară, unii dintre noi rămân și cu câteva kilograme în plus, de care își doresc să scape cât mai repede.

Mesele bogate din vacanță, sistemul all inclusive și tentațiile care sunt la tot pasul, ne fac să renunțăm la orice dietă și restricție alimentară în timpul concediilor și asta poate rezulta modificări pe cântar.

Expertul în boli metabolice şi nutriţie Ruxandra Pleșa a explicat la Antena 3 care sunt principalele metode prin care putem renunța la kilogramele nedorite, astfel încât să ajungem la silueta de dinainte de concedii.

Cum scăpăm de kilogramele în plus acumulate în timpul vacanței

„Curiozitatea este bună pentru că duce la varietate alimentară, lucru foarte important. Ce se găseşte în locurile cu obiective turistice, pe marginea drumului, sunt alimente hipercalorice, cu potenţial proinflamator, foarte bogat în calorii.

Acele alimente au fost prăjite, li s-au adăugat îndulcitori, astfel că noi, în vacanţă, am avut parte din plin de aceste alimente obezogene. Ne-am mai simţit bine şi cu mult alcool, pe care l-am consumat în această perioadă de vacanţă. În zece zile sau într-o săptămână, în acest mod, se pot acumula 4 kilograme în medie”, a explicat Ruxandra Pleșa în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.

Odată ce ai observat kilogramele în plus pe cântar, este bine de știut că trebuie, în primul rând, să renunți la tot ceea ce nu a fost benefic pentru organismul tău în perioada de vară, la acele produse pe care le-ai savurat în concediu, dar care ți-au adus o greutate nedorită.

Ce facem să ne recăpătăm silueta de dinainte de vacanțe

„Alcoolul trebuie redus drastic. Alcoolul trebuie eliminat măcar o perioadă, pentru că îndată ce ai renunţat la alcool schimbările sunt spre bine.

Pe locul doi sunt alimentele bogate în carbohidraţi rafinaţi. Acestea pot fi dulciurile pe care le consumăm constant. Să ne propunem să nu mai dăm frâu liber fiecărui impuls. Să luptăm cu dulciurile, cu pâinea albă, cu pateurile, cu toate produsele de patiserie şi aşa mai departe.

Dacă am păcătuit cu multă carne prăjită sau carne în exces şi foarte puţine legume, schimbăm şi aici raportul. Creştem cantităţile de salate şi micşorăm cantitatea de carne grasă. Refacem echilibrul fără a face o schimbare totală. Fără ca senzaţia de foame să intervină”, a adăugat medicul nutriționist.

Sandwichul care este hrănitor și care nu îngrașă

„Sandvişurile nu ar fi cea mai mare problemă, dacă acestea sunt pregătite din pâine integrală, o carne slabă, un ou fiert sau o brânză slabă. Dacă mai adăugăm şi legume, chiar este o masă foarte echilibrată.

Dar dacă sandvişul nostru este compus din salam, pâine albă, caşcaval şi fără pic de urmă de salată verde şi cu sosuri, bineînţeles că este o mâncare hipercalorică, inflamatorie, care ne dă peste cap hormonal din punct de vedere al sațietății și al jocului foame – sațietate.

Alimente de tip proinflamator mai sunt şi alimentele ambalate, care sunt cu mulţi aditivi, cu zahăr, margarină sau cu acele uleiuri procesate. Dacă am avut în vacanţă şi un rucsac plin cu chipsuri, prăjituri, alune prăjite, acolo este clar un mic dezastru. Asta e reţeta dezastrului.

Aşa că apa, limonada puţin îndulcită şi ceaiul de plante vor fi noile lichide de rehidratare.

Fructele şi legumele toamnei sunt foarte benefice. Să nu exagerăm cu fructele, nu le facem suc, dar consumăm zilnic 400 de grame de fructe proaspete. Ne facem un program cu mese regulate, lucrul acesta fiind extraordinar de benefic chiar și pentru pierderea în greutate.

Mai apelăm la voință, pentru că și ea va conta. Însă dacă dieta este mult prea restrictivă, voința nu va mai fi de ajuns, așa că avem și grijă să nu cădem în cealaltă parte, să exagerăm și în felul acesta să ne dezechilibrăm”, a încheiat Ruxandra Pleşa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`