Cum citești corect etichetele de pe produsele alimentare. Ce trebuie să verifici mai întâi

Cum citești corect etichetele de pe produsele alimentare. Ce trebuie să verifici mai întâi
Foto: Pixabay.com

Atunci când evaluezi eticheta alimentelor, este esențial să nu te limitezi doar la data de expirare, ci să acorzi atenție și altor detalii deosebit de importante. Iată la ce trebuie să fii atent când faci cumpărături pentru alimente.

Cum să citești corect eticheta alimentelor

Când faci cumpărături, nu te opri doar la data de expirare sau la eticheta frontală. De obicei, producătorii folosesc termeni atractivi precum Natural”, Fără conservanți”, Fără coloranți” sau „Fără aditivi”. Verifică întotdeauna lista de ingrediente și informațiile nutriționale pentru a face alegeri sănătoase.

Atunci când cumperi alimente, trebuie să acorzi atenție detaliilor pentru sănătatea ta. Eticheta ar trebui să includă numele produsului, țara de origine și lista completă a ingredientelor, inclusiv aditivii, în ordinea cantității lor.

Este esențial să fie specificată cantitatea netă pentru produsele lichide și masa pentru alimentele solide. Pentru produsele lichide, cum ar fi compotul, ciupercile în apă sau măslinele în saramură, trebuie specificată greutatea lor după scurgere. Alimentele perisabile trebuie să aibă data de expirare pe etichetă.

Etichetarea strictă reflectă autenticitatea și calitatea

Alimentele cu conservanți au data limită a se consuma de preferință până la…”. Lotul de proveniență trebuie indicat pentru istoric. Pe etichetă sunt necesare numărul de calorii, grăsimi, glucide, proteine, fibre, vitamine și minerale, în procente din doza zilnică recomandată.

Ordinea ingredientelor este crucială, reflectându-le ponderea. Cu toate acestea, pentru lapte, smântână, unt și brânză, specificarea lor nu este obligatorie pe etichetă. Dacă produsul este denumit precis, de exemplu făină, sare, mălai, nu este necesar să fie specificate ingredientele.

Există și câteva expresii reglementate în această privință:

  • Produse organice- provin din agricultura ecologică și sunt certificate.
  • 100% natural- este utilizat în cazul produselor neprelucrate, netratate și fără aditivi sintetici.
  • De producător, de agricultor- necesită o analiză a caracterului de fermă.
  • De casă- produsul nu este prelucrat industrial.
  • Tradițional- produsele sunt fabricate după o rețetă veche, înregistrată. Nu se folosesc aditivi, dar se pot conserva la fum, scrie restrograf.ro.
  • Local- produsul este obținute din materii prime ce provin dintr-o anumită zonă geografică.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`