Cum au fost obligați vameșii români să îi restituie unui egiptean 24 de lingouri de aur, confiscate pe aeroportul din Cluj

Cum au fost obligați vameșii români să îi restituie unui egiptean 24 de lingouri de aur, confiscate pe aeroportul din Cluj
Sursa: pixabay

Un egiptean care a rămas fără lingourile de aur în 2020, după ce vameșii români le-au confiscat când încerca să se îmbarce în avion, a reușit să le recupereze în instanță, potrivit unui dosar aflat în arhiva Tribunalului Cluj.

Cum a  fost învins Fiscul în justiție

Vameșii ar fi confiscate peste două kilograme de aur sub forma a 24 de lingouri, însă egipteanul a învins Fiscul, obținând restituirea aurului, scrie ziare.com.

În martie 2020, egipteanul încerca să se îmbarce pe o cursă Lufthansa care mergea la Munchen, în Germania. Cele 24 de lingouri de aur, care nu au fost declarate, erau în bagajul de mână al egipteanului.

Egipteanul a contestat în instanță procesul-verbal prin care a fost amendat și i-a fost confiscate aurul.  Judecătoria Cluj-Napoca i-a respins cererea menținând sancțiunea.

„S-a constatat că petentul nu a respectat condiţiile prevăzute de legislaţia vamală în vigoare, neputând prezenta autorităţii vamale nici un document care atesta provenienţa sau dreptul de proprietate asupra acestora, nici măcar o autorizaţie care era imperios necesară în vederea scoaterii din ţară a metalelor preţioase cât şi în desfăşuraree activităţii pe care a susţinut-o în faţa organelor de control, respectiv operaţiunea de vânzare a acestor bunuri în Germania”, s-a arătat în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca.

Ulterior, Tribunalul Cluj a admis apelul și a anulat procesul-verbal de contravenție arătând că „din probele depuse la dosar rezultă că lingourile de aur ale apelantului se încadrează în prevederile art. 313 alin. 1 lit. a din Codul fiscal, fiind vorba despre lingouri de aur având o puritate de 999 la mie, deci mai mare mare de 995 la mie, precum şi o greutate mai mare de 1 g”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`