Un medic face dezvăluiri despre așa-zisele sucuri naturale, care, deși uitate în frigider, nu se strică.
Acesta a realizat un material video din dorința de a trage un semnal asupra fenomenelor care au loc în cazul unui suc natural, deschis și uitat în frigider vreme de un an, notează adevărul.ro.
Medicul pediatru Mihai Craiu a demonstrat ce se întâmplă cu un suc, prezentat natural, care timp de un an a stat desfăcut în frigider.
Se presupune că atunci când vorbim de sucuri naturale, acestea ar trebui consumate în doar câteva zile de la deschidere, pentru a se evita procesul de fermentație.
Dacă avem astfel de băuturi păstrate, chiar și la rece, mai multe săptămâni sau luni, în discuție intră deja sucuri care nu mai sunt naturale, căci înseamnă că au în compoziție diferite produse chimice, aprobate de legile care reglementeză aceste aspecte, mai scrie sursa citată.
Medicul pediatru Mihai Craiu a arătat pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” cum arată o sticlă de suc, desfăcută pentru prima dată în urmă cu un an și uitată în frigider.
Însemnul care se putea identifica pe respectiva sticlă de suc era „suc natural”, la care era adăugat și termenul de valabilitate al produsului: 15.06.2021.
La momentul experimentului era clar că sucul deschis în urmă cu an și expirase între timp, numai că la deschiderea sticlei respective doctorul a observat că procesul de fermentație nu avusese loc, semn clar că în suc fuseseră folosite substanțe chimice menite să oprească fermentația.
„Peste 10.000 de substanțe chimice sunt autorizate pentru a fi adăugate în alimente în SUA, conform Food Drug and Cosmetic Act (Public Law 85-929). La acestea se adaugă un număr impresionant de substanțe numite GRAS care pot fi adăugate în alimente fără aprobarea FDA și fără a notifica această autoritate”, își începe medicul explicația.
„Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților. De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), are sisteme de detoxifiere imature și organele lui aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului”, continuă doctorul pediatru, trăgând atenția asupra acestei capcane a sucurilor „naturale”.
„Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare. Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu „o mie de vorbe” scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane)”. În afară de faptul că unele persoane sunt stresate de ceea ce au citit, nu se întâmplă nimic! Ca să se întâmple ceva ar trebui introdusă în școală o educație ce vizează aceste aspecte ale substanțelor aflate în mâncarea noastră sau în ambalajul acesteia, a adăugat acesta.
Medicul pediatru povestește ulterior experiența personală cu acel suc uitat de mai bine de un an în frigider și îi informează pe părinți să aibă grijă ce produse le cumpără celor mici.
„Tocmai ce am găsit, în frigiderul de la spital, un suc «natural» pe care l-am uitat acolo în urmă cu mai mult de un an. L-am desfăcut, de curiozitate. Concluzia – nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului așa cum sunt, proaspete. E mai sigur!”, a afirmat acesta.