Cum arată și cât de periculoși sunt rechinii din Marea Neagră?

Publicat: 17 07. 2022, 12:34
Actualizat: 17 07. 2022, 12:51
Sursa foto: Hepta

Turiștii care aleg să își petreacă vacanțele pe litoral sunt îngrijorați de pericolul care ar putea pândi în apă, după ce atacurile rechinilor s-au înmulțit. Prezența prădătorilor a fost raportată și pe plajele din Europa. Rechini se află și în zona țărmului românesc, însă nu există motive de îngrijorare.

Cât de periculoși sunt rechinii din Marea Neagră?

Există câteva specii de rechin în Marea Neagră, însă niciuna nu pune în pericol viața oamenilor. De obicei, rechinii preferă să înoate în adâncurile mărilor, iar în Marea Neagră, hidrogenul sulfurat care se acumulează creează condiții improprii de viață.

Cel mai mare rechin care trăiește în Marea Neagră este „câinele de mare”. Specimenele măsoară puțin peste 1 m și se sperie de om. Nu vin aproape niciodată în apropierea țărmului, susțin cercetătorii. Sunt ușor de remarcat datorită formei dinamice a corpului, a nasului turtit și a aripioarelor dorsale ascuțite.

Spaniolii au închis mai multe plaje după ce rechinii periculoși au ajuns la țărm

În zona spaniolă a Mării Mediteranene, un fotograf a surprins cel mai rapid rechin lume aproape de plaja Garraf de lângă Barcelona, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 10 ani. Un expert de la Asociația Cetaceelor din Spania a filmat creatura în timp ce înota în apele din largul localității Garraf, Catalonia.

Echipa de expediție care s-a întâlnit cu rechinul a comunicat faptul că el a înotat ”calm” în apa deschisă, măsurând aproximativ 2,4 metri.

Extrem de rar, rechinul Mako cu aripioare scurte, cu o lungime de 2,5 metri, este unul dintre cei mai letali prădători din ocean. În apele mediteraneene ale Spaniei, pescuitul rechinilor acestei specii este interzisă din 2011.

Ca și alte specii de rechini, este o victimă a comerțului internațional cu aripioare de rechin, foarte râvnite pe piețele asiatice.

Autoritățile locale au început sa închidă, rând pe rând, plajele. Până acum, zonele au fost restricționate turiștilor, de teamă ca rechinii să nu atace. Nu mai puțin de cinci plaje din municipalitățile Citages şi Villanova i la Geltrue Barcelona au fost închise după ce au fost observați trei rechini în apă în apropierea ţărmului.