Cum arată România pe harta epidemiologică a Europei realizată de ECDC. Două regiuni din țara noastră, singurele aflate la cel mai scăzut nivel de îngrijorare

Cum arată România pe harta epidemiologică a Europei realizată de ECDC. Două regiuni din țara noastră, singurele aflate la cel mai scăzut nivel de îngrijorare
Foto: ecdc.europa.eu

România figurează cu cel mai scăzut nivel de îngrijorare pe harta epidemiologică a Europei realizată de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

Cum e România pe harta epidemiologică a Europei

În funcție de situația epidemiologică, ECDC a împărțit statele și regiunile europene în patru grupe, de la verde (nivelul de îngrijorare cel mai scăzut), la portocaliu, roșu și roșu închis (nivelul de îngrijorare cel mai ridicat).

Pe această hartă, România apare aproape integral în culoarea portocaliu. Excepție fac regiunile nord-est și sud-vest care sunt chiar verzi (singurele de pe întreg continentul).

De precizat este că, de fiecare dată, valurile pandemice au lovit România și, în general, statele din estul continentului, cu câteva săptămâni mai târziu față de cele din vestul Europei. Alte state, precum Marea Britanie, deja se confruntă cu un nou val de coronavirus din cauza noii variante, Omicron. Britanicii au înregistrat joi un record absolut al numărului de infectări de la izbucnirea crizei sanitare – 88.376.

Când ajunge valul COVID Omicron în România

Joi, Medicul Călin Alexandru, de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că specialiștii se așteaptă ca valul 5 al pandemiei să înceapă în România la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a susținut că varianta Omicron „are o transmisibilitate categoric mult mai mare”, deci „să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o scăpăm şi acum”.

Gheorghiță a îndemnat din nou populația să se vaccineze și să respecte măsurile de prevenție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`