Cum arată deciziile de recalculare a pensiilor. Ele vor fi distribuite până la finele lunii. Șeful CNPP: „Estimăm că peste 75% din pensionarii din sistemul public vor primi majorări”

Cum arată deciziile de recalculare a pensiilor. Ele vor fi distribuite până la finele lunii. Șeful CNPP: „Estimăm că peste 75% din pensionarii din sistemul public vor primi majorări”
Sursa foto simbol: Pixabay

Poștașii vor înmâna beneficiarilor toate cele 4,6 milioane de decizii de recalculare a pensiilor în perioada 16 – 30 august, a dat asigurări Valentin Ștefan, directorul Poștei Române. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat ce conține o astfel de decizie.

Directorul Poștei: Deciziile de recalculare a pensiilor, înmânate până la finele lui august

Poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor.

„Batem la ușa omului, dacă nu e prima dată acasă, încercăm și a doua oară, la o altă zi, în altă oră. Dacă nici acest lucru nu este posibil, atunci documentul va fi lăsat în oficiul poștal de care aparține beneficiarul. După fiecare încercare de livrare, lăsăm și o mică bucată de hârtie în care menționăm că s-a încercat livrarea, nu ați fost acasă și să sune la oficiul poștal”, a declarat Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, pentru Digi24.ro.

De asemenea, pensionarii vor putea suna la 021 9393, serviciul de suport clienți oferit de Poștă, pentru a afla informații suplimentare.

Ce conține o decizie de recalculare a pensiei

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat pentru Digi24 ce conține o astfel de decizie.

Pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”. Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii Legi.

Partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:

A) Total stagiu de cotizare realizat;

B) Stagiu de cotizare contributiv;

C) Numărul de puncte de stabilitate;

D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie;

E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și

F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie (pensionarii vor găsi noua sumă, pe care o vor primi lună de lună).

Decizia de recalculare a pensiei precizează în final că „decizia poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”.

Daniel Baciu a mai precizat, totodată, că din 1 septembrie oamenii vor începe să-și primească pensiile mărite. El a estimat că peste 75% din pensionarii din sistemul public vor primi majorări ale pensiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`