Cum ar putea arăta noul an școlar. Alexandru Rafila: Copiii nu pot fi transformați în niște „cititori de tablete”

Cum ar putea arăta noul an școlar. Alexandru Rafila: Copiii nu pot fi transformați în niște „cititori de tablete”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat că noul an școlar va fi ceva diferit de ce a existat până acum, din cauza epidemiei de coronavirus. Regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 ar trebui stabilite din timp, personalul ar trebui informat și făcute mai multe simulări. Profesorul a explicat cam cum crede el că ar trebui să se desfășoare orele, astfel încât riscul de infecție să fie pe cât posibil limitat, iar copiii să nu fie transformați în niște „cititori de tablete”. Rafila a insistat că nu pot fi impuse aceleași reguli în toată țara, deoarece fiecare școală e altfel, iar riscul epidemiologic este diferit.

Alexandru Rafila, despre regulile anti-coronavirus în noul an școlar: Fiecare unitate de învățământ ar trebui să poată să îşi organizeze un program corelat cu evaluarea de riscuri

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că regulile ce vor trebui implementate din toamnă, odată cu începutul noului an școlar, vor trebui să fie adaptate fiecărei unități de învățământ și nicidecum impuse la nivelul întregii țări.

Profesorul a mai precizat că în stabilirea normelor trebuie ținut cont de faptul că elevii trebuie să interacționeze. Copiii nu pot fi transformați în niște „cititori de tablete”, a insistat Rafila.

„Deci fiecare şcoală ar trebui să poată să îşi organizeze un program de învăţământ care să fie corelat cu posibilităţile şi cu evaluarea de riscuri din şcoala respectivă. Ar trebui să le dăm două – trei – patru variante, iar una dintre ele să fie adoptată de o anumită şcoală”, a explicat Alexandru Rafila, pentru Digi24.

Acesta a insistat că măsurile trebuie să fie flexibile deoarece școlile nu sunt toate la fel, iar riscul epidemiologic nu este identic peste tot.

Cum ar trebui să se desfășoare anul școlar 2020-2021, potrivit profesorului Alexandru Rafila

Profesorul a afirmat că, în opinia sa, în fiecare clasă ar trebui să existe maximum 15 elevi, iar băncile să fie la o distanță de 1,5 metri una de alta. De asemenea, trebuie limitată pe cât posibil interacțiunea dintre elevi din clase diferite. Rafila crede că poate fi găsită o soluție de decalare a pauzelor.

Cadrele didactice ar trebui să poarte tot timpul masca de protecție, iar copiii fie permanent, fie doar în pauze. Triajul epidemiologic trebuie să rămână la intrarea în şcoală, iar unele instituții de învățământ îşi pot prelungi programul pentru a separa și mai bine elevii.

„Şcolile care au un număr mic de elevi şi pot să respecte aceste condiţii, pot să îşi desfăşoare programul normal fără niciun alt fel de probleme, în afară de igienă, distanţă, mască”, a mai declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

În opinia profesorului Alexandru Rafila, învățământul online trebuie păstrat, dar „să nu încercăm să îi transformăm în nişte cititori de tablete și o interacțiune virtuală. Ei trebuie să interacţioneze unul cu celălalt”. Acesta s-ar desfășura alternativ cu prezența fizică la școală, la interval de o săptămână sau pentru 2-3 zile.

„În orice caz, aceste clase mari cu 30-35-40 de elevi, cu siguranţă nu vor putea funcţiona în această structură”, a subliniat Rafila.

Profesorul a admis că, în situația în care trebuie să fie mai puțini elevi într-o clasă, apare problema lipsei cadrelor didactice, fapt pe care Ministerul Educației trebuie să-l aibă în vedere.

Alexandru Rafila a mai declarat că oamenii trebuie instruiți din timp cu privire la noile reguli și trebuie efectuate simulări: „N-o să poată să fie instruit (personalul) cu două-trei zile înainte de începerea școlii și trebuie făcute simulări încă de acum, din acest moment. Trebuie văzute programe de învățământ, cum se pot împărți, cine răspunde”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)